Куди дівати сміття з "Правобережного" полігону

В міській раді Дніпра відбулося засідання тимчасової комісії з питань перенесення полігону побутових відходів «Правобережний». 

Представники міської та обласної влади, а також мешканці Діївки з'ясовували, коли і як закрити полігон та куди звозити відходи. Розглядалося два варіанти. Перший – закриття другої черги полігону до квітня 2017 року та відкриття замість неї частини четвертої черги «Правобережного», яка буде розташована на більшій відстані від Діївки та працюватиме до повного закриття полігону. «Екологи та управління охорони навколишнього середовища запропонували такий варіант: відступити від Діївки мінімум на 1200 метрів і там здійснювати захоронення відходів на четвертій черзі полігону», – зазначив голова депутатської комісії з питань транспорту, зв'язку та екології Каміль Примаков. 

Другий варіант вирішення проблеми зі сміттям – продовжити використовувати другу чергу полігону. На цьому наполягали мешканці мікрорайону, незважаючи на те, що перевірка, проведена управлінням охорони навколишнього середовища департаменту транспорту та охорони навколишнього середовища, виявила низку порушень, які не були усунені. «Тверді побутові відходи на полігоні належним чином не утрамбовані. і зробити це при наявних площах захоронення вже неможливо. Будувати зверху на смітті нові карти захоронення – це злочин», – сказав начальник управління охорони навколишнього середовища Павло Головаха.

В результаті комісія ухвалила кілька рішень: встановити камери спостереження на полігоні, доручити контроль за дотриманням норм на сміттєзвалищі громадській організації «Екопатруль», а також замовити в експертів порівняльну характеристику наслідків подальшого використання другої та відкриття четвертої черги полігону. Після цього чиновники проведуть громадські слухання з мешканцями Діївки та визначать, що робити далі.

Довідка. Під час 15-ї сесії міськради 20 жовтня депутати підтримали закриття полігону «Правобережний». Міська та обласна влада створили тимчасову комісію, яка визначає нову територію для полігону за межами міста. У бюджет Дніпра на 2017 рік планують закласти витрати на проектування нового Комплексу раціонального використання та зберігання побутових відходів.

mg_4406