Яке церковне свято 26 квітня. Що треба з'їсти, щоб бути здоровим весь рік

Яке сьогодні церковне свято. 26 квітня: день пам'яті священномученика Василя та інших святих. 26 квітня - день, багатий на церковні події, адже віруючі різних конфесій відзначають пам'ять шанованих святих. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Православні, які перейшли на новий календар ПЦУ, згадують священномученика Василя, єпископа Амасійського. Він жив у IV столітті й прославився своїм благочестям, мудрістю та непохитною вірою. За часів правління імператора Максиміана Діоклетіана Василь зазнав гонінь за свою віру, був підданий тортурам і страчений.

Християни, які дотримуються старого календаря, 26 квітня шанують священномученика Артемона Лаодикійського та святу мученицю Фомаїду Єгипетську. Артемон жив у I столітті й за свою віру був кинутий на з'їдення левам, але леви не заподіяли йому шкоди. Фомаїда ж жила в III столітті й зазнала жорстоких мук за те, що відмовилася зректися християнства.

День пам'яті цих святих - це не лише можливість згадати їхні подвиги й заслуги, але й нагода замислитися над власною вірою та цінностями. Це час для молитви, покаяння та добрих справ.

Нехай пам'ять святих священномучеників Василя, Артемона та мучениці Фомаїди надихає нас на твердість у вірі, мужність і щиру любов до Бога!

Свято 26 квітня за старим стилем - день пам'яті священномученика Артемона.

Про що говорять прикмети на 26 квітня

Що можна і не можна робити 26 квітня - прикмети і заборони

Прикмети на сьогодні суворо забороняють сваритися з жінками і перечити їм. За старих часів вважалося, що якщо в день Фомаїди мучениці напаскудити жінці, то потім не оберетеся проблем. Також не варто 26 квітня вирушати в далекі подорожі - поїздка не буде вдалою.

Народні прикмети про погоду на 26 квітня:

жаби почали квакати - можна сіяти овес;
небо зоряне - буде гарний урожай;
багато жолудів - рік буде врожайним, але холодним;
верба розцвіла - холоди закінчилися.
За старих часів жінки 26 квітня ходили до лісу по медунку, щоб потім готувати чай або робити салати. Також можна збирати перше листя щавлю і ходити в лазню. Для того щоб день пройшов вдало, зустріти його потрібно на свіжому повітрі.

У народному календарі 26 квітня - свято Глафіра Горошниця. За прикметами дня судять про погоду і врожай:

ранок із заморозками - ще 7 днів буде мороз;
береза повністю розпустилася - можна садити картоплю;
на Глафіру гримить грім - завтра можна йти на город;
кукує зозуля - до гарної погоди.
За народною прикметою, якщо цього дня ластівка зів'є гніздо на будинку, то, можливо, скоро в ньому з'явиться малюк, а сама оселя буде захищена від нещасть і пожежі.

Що можна робити 26 квітня

горох

Святому Василю моляться про підтримку у важкі хвилини. У святої Глафіри просять терпіння, міцного здоров'я і гарного врожаю.

У народі вважають, що на Глафіру можна садити ранню картоплю і горох - звідси пішла і назва народного свята. Також сьогодні прийнято їсти страви з гороху - щоб здоров'я вистачило на цілий рік.

Що не можна робити 26 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, лаятися, відмовляти в допомозі. Триває Великий піст 2024 року - тим, хто постить, заборонені скоромні продукти, належить сухоїдіння.

За народними повір'ями гріхом цього дня вважається розоряти ластівчині гнізда або ображати птахів - на того, хто порушить, чекають нещастя й біди. Сьогодні не радять свататися й одружуватися - сім'я буде неміцною, а подружжя - невірним.

26 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Глафіра, Василь, Іван, Микола, Нестор, Петро і Степан.