Програма "Доступні ліки". Як в Дніпрі отримати медикаменти безкоштовно

В Україні діє програма "Доступні ліки", за якою пацієнти мають змогу отримати ліки за електронним рецептом безоплатно чи з незначною доплатою у будь-якій аптеці, яка уклала договір про реімбурсацію з Національною службою здоров'я України. "Дніпровська панорама" з посиланням на Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про те, як жителям Дніпра та Дніпропетровської області отримати необхідні препарати.

Зараз у програму "Доступні ліки" наразі входять 486 лікарських засобів за напрямами: серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу, хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, розлади поведінки і психіки та епілепсія, нецукровий діабет, хвороба Паркінсона, імуносупресивні препарати, інсуліни.

Щоб отримувати препарати за програмою "Доступні ліки" необхідно:

1. ЗВЕРНУТИСЯ ДО ВІДПОВІДНОГО ЛІКАРЯ (ДЕКЛАРАЦІЯ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ НЕ ОБОВ’ЯЗКОВА):

  • у разі серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми - до сімейного лікаря, терапевта або педіатра;
  • для лікування розладів психіки та поведінки - до психіатра;
  • для лікування епілепсії - до психіатра або невролога;
  • для лікування нецукрового або інсулінозалежного діабету - до ендокринолога;
  • у разі хвороби Паркінсона - до невролога.

За цими напрямами лікарі-спеціалісти створять план лікування в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та випишуть перший рецепт. Наступні рецепти зможуть виписувати лікарі первинної медичної допомоги: сімейний лікар, терапевт або педіатр. Рецепт на імуносупресивні препарати має право виписувати лише трансплант-координатор.

2. ОТРИМАТИ ПАПЕРОВИЙ АБО Е-РЕЦЕПТ. 

3. ЗНАЙТИ АПТЕКУ, ЯКА ВІДПУСКАЄ ЛІКИ ЗА ПРОГРАМОЮ РЕІМБУРСАЦІЇ "ДОСТУПНІ ЛІКИ".

Нині в Україні 12 920 аптек відпускають ліки за програмою "Доступні ліки". Знайти аптеку можна:

  • через дашборд на сайті НСЗУ: на 2-й сторінці в меню ліворуч оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації,
  • зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77,
  • через чат-бот "Спитай Гриця".

4. ОТРИМАТИ В АПТЕЦІ ЛІКИ.

Нагадаємо, раніше в YASNO повідомили, як жителям Дніпра та області правильно знімати показання двозонного лічильника електроенергії.