Трагедія на Тополі у Дніпрі: 26 років тому під землю пішли школа та багатоповерхівка. Унікальні фото

Якби не ця трагедія, то люди жили б у своїх будинках, діти ходили б до школи та дитячого садочку. Проте доля вирішила інакше. 26 років тому, 6 червня 1997 року, на житловому масиві Тополя через зсув під землю пішов житловий будинок, дитячий садок і частково школа, про це повідомляє Дніпровська Панорама.

Цей дім був збудований на ґрунтах лісових порід, що мають просадні властивості. Через це земля втрачає свою опорну здатність і це призводить до руйнування будівель, які стоять на ньому.

Тополь

5 червня 1997 року пройшов потужний ливень. Балки будинку стали нестійкими. Цього дня вода вирвалась на поверхню з нижньої балки та дім різко почав просідати вниз. Місцеві жителі раніше повідомляли, що у підвалах постійно стояла вода. 

Мешканці нічого не підозрювали. Проте о 4 ранку 6 червня, недалеко від будинку, під землю пішли кілька гаражів у кооперативі. Через декілька годин зсув підійшов до дитячого садка та жилої 9-ти поверхівки. 

Тополь 1 дитячий садок

Багатоповерхівка, яка знаходилась за адресою Тополь 1, вул. Мукаша Салакунова, 22 через 40 хвилин пішов під землю. Мешканці всі встигли вибігти з будинку та стояли зі слізьми на очках дивились як руйнується їхнє житло. Лише одна людина, яка була в гаражі, на жаль, загинула. 

Зсув не закінчив своїх руйнувань. О 10:00 ранку під землю пішла школа №99. На щастя, це припало на початок літніх канікул і дітей в будівлі не було. 

Жителі будинку зібрали речі та поїхали жити до друзів, знайомих, родичів. Всіх, хто був до 200 метрів від епіцентра зсуву, евакуювали. 

opolzen3-optimizedopolzen17-sm-688x460

На Тополі не було води, її підвозили за потреби.

Зараз на цьому місці стоїть порожній будинок, який уже 26 років чекає повернення своїх мешканців. Його поступово руйнує природа. Все заросло травою.

Тополь зараз

На місці дитячого садка знаходиться автостоянка. На місці школи - приватна фірма.

дитячий садокшкола фірма

Пам'ятаємо цю трагедію, яка переплітається з сучасністю.

Нагадаємо, раніше ми писали, що до уваги мешканців Дніпра. КП "Дніпроводоканал" зробив важливе повідомлення.