У Дніпрі стартував перший в Україні форум громадських рад

7 грудня у Дніпрі розпочався перший масштабний Всеукраїнський форум «Дієві громади – якісні рішення влади – спроможні громади».

З’їзд, ініційований мером Дніпра Борисом Філатовим спільно з міжнародним фондом Конрада Аденауера, об’єднав понад сто делегатів з майже двох десятків українських міст. Ідея, яку запропонував очільник Дніпра Борис Філатов, полягає у децентралізації влади на рівні міста та наданні більших повноважень його мешканцям. Відтак до роботи вдасться залучити якомога більше активних громадян.

Таку концепцію підтримали у міжнародному Фонді Конрада Аденауера, що має 106 представництв у різних країнах світу та сприяє підтримці демократії, захисту прав людини й зміцненню соціального розвитку. Завдяки співпраці з фондом Дніпро залучає понад 300 тис. грн міжнародної допомоги.

«Ідеї мають народжуватися в української сторони. Зі свого боку ми допомагатимемо у їхній реалізації. Німеччина має багатий досвід у період трансформації, зокрема, після об’єднання країни. Ми розуміємо, в якій ситуації перебуває Україна, на якому етапі реформування та що ще необхідно зробити. Участь громадян є важливим аспектом у цьому», – наголосив Тім Петерс, керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (Харків).

Загалом під час панельних дискусій Всеукраїнського форуму громадських рад у Дніпрі ідеї та найкращі практики розвитку презентуватимуть лідери об’єднань і фондів, а також експерти з децентралізації й представники органів місцевого самоврядування з різних областей країни.

«Це – чи не найбільший форум громадських рад. У Дніпрі з ініціативи нашого мера нині є вагома підтримка органів самоорганізації населення. Дніпро фактично є форвардом у цьому напрямі. Зокрема, це відображено у бюджеті міста на 2019 рік. Є й відповідні програми навчання. Також у місті не збиратимуться районні ради наступного скликання, тож усі функції буде покладено на органи самоорганізації населення», – зазначив секретар міської ради Олександр Санжара.

Вивчити нові практики до Дніпра приїхав і киянин Богдан Назаренко. У столиці він займається розвитком ефективності громад.

«Це – хороша практика, коли влада повертається обличчям до громадськості, а громадськість має можливість довести свою спроможність реалізувати певні проекти та відповідати за це. Ми обмінюємося досвідом, успішними практиками вирішення тих чи інших питань та не соромимося власних досягнень. Тож сьогодні ми приїхали до Дніпра», – розповів учасник форуму.

Зазначимо також, що профільний департамент мерії Дніпра розробив проект розбудови та розвитку органів самоорганізації населення, а також програму навчання для представників наявних ОСН та тих, що створюються. Крім цього, з ініціативи міського голови Бориса Філатова обсяг програми «Бюджет участі» зросте до 31,3 млн грн, а забезпечення програми співфінансування проектів ОСББ і ЖБК збільшиться до 38 млн грн. Відповідні видатки враховано у міському кошторисі на 2019 рік.