Великдень 2023. Відомі дні, коли не можна пекти паски

Традиції випікати паски на Великдень дуже багато років. Змінювалися рецепти, але правила виготовлення головної страви православного свята залишаються такими, як встановлено сотні років тому. Про них повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інтернет-джерела.

 

паски

Чому на Великдень печуть паску?

Паска, як і крашанки - є незамінним атрибутом та символом Великодня. У християнстві вона символізує незриму присутність Ісуса.

Церковний хліб циліндричної форми, який випікається в церкві в переддень Великодня, називається артос ("квасний хліб"). Випікання паски дома - це продовження цієї церковної традиції.

Це символ того, що на Великдень до кожного дому приходить Господь.

До речі, дохристиянська символіка, пов'язана з пробудженням весни, досі прослідковується в оформленні пасок. Їх прикрашають яскравими посипками, які символізують кольори весни.

В Україні завжди паски випікали здебільшого з пшеничного борошна. На них зображували пташок, хрести. Також робили квітки, шишки на поверхні цієї випічки.

В який день треба пекти паски, а коли це робити не можна

Церква радить, що найкраще пекти паску в Чистий четвер та у Велику суботу, хоча деякі починають із середи. Тобто пекти паски у 2023 році дні можна 12, 13 та 15 квітня. В Чистий четвер традиційно проводять прибирання, очищуються водними процедурами та готують паски. Категорично не можна пекти паску у Страсну пятницю.

За народними звичаями в середу ввечері ви можете поставити опару, а вранці в Чистий четвер зі спокійною душею пекти.

Що не можна робити під час приготування паски

Найголовніша заборона під час випікання пасок - це сварка та погані думки. Ні в якому разі не кричіть та не лайтеся під час цього процесу.

Вважається, що пекти паски потрібно у гарному настрої, з чистими думками та з молитвою.

Раніше ми повідомляли про: Одягайтеся красиво, але тепло. Яка погода буде на Великдень у Дніпрі.