Запустили власну мобільну стоматологію. Стоматолог з Дніпра лікує зуби бійцям на передовій (відео)

Як лікують зуби на війні: історія військовослужбовця Стоматолога

1-й механізований батальйон 3 окремої штурмової бригади запустив власну мобільну стоматологію. Над її створенням працював боєць Олександр Олександровський на псевдо
"Стоматолог". В облаштуванні кабінету допомогли волонтери та колеги-дантисти, повідомляє Дніпровська панорама. 

Олександр родом з Маріуполя. Там він був дитячим стоматологом і стоматологом-хірургом, вів свій блог про здоров'я зубів. 24-го лютого він разом з родиною приїхав до Дніпра. А вже 25-го пішов добровольцем в територіальну оборону міста, де став на посаду санітарного інструктора, займався евакуацією поранених. В листопаді 2022 приєднався до 1 мехбату 3 ОШБр.

ЯК ДЛЯ ТЕБЕ ПРОЙШОВ ДЕНЬ ПОЧАТКУ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ

— Це був найстрашніший і найдурніший день в моєму житті. Я проспав на роботу, не одразу почув звуки пострілів. Тому про початок повномасштабного дізнався з дзвінка мами, яка на той момент була за кордоном. Вибухи я почув, коли вже вийшов на подвів;я. На Східному мікрорайоні було доволі гучно. Почалась невелика паніка, але ми підготувались за три дні до 24 лютого - заправили машини, каністри; зібрали речі. Тоді температура на вулиці була +2, був дощ. Я посадив дружину за кермо автомобіля, а сам поїхав на мотоциклі. Коли почали виїжджати з міста, почався серйозний затор, люди в паніці тікали, у місто в'їжджала ворожа техніка. Так вийшло, що прямо переді мною закрили трасу на Запоріжжя. Ми поїхали в об'їзд, дорога зайняла 12 годин. Я промок і замерз, це був найхолодніший день в житті.

ЯК ПОТРАПИВ ДО ВІЙСЬКА

— Коли ми вже дістались Дніпра, відігрілись, розклались, я сказав своїм, що їду волонтерити в лікарню Мечникова. Сам долучився на тот момент до ТРО.

ЯК ПРОХОДИЛА СЛУЖБА НА ЗАПОРІЗЬКОМУ НАПРЯМКУ

На Запорізькому напрямку ми були 9 місяців. Там ми жили на точці евакуації. Зробили капоніри, стягнули дрова тощо. Нам з передку привозили поранених, а ми на точці евакуації, яку зробили стабпунктом, стабілізували і вивозили до шпиталів.

Страшний випадок був в минулому році після Пасхи. Отримали наказ на евакуацію, приїхали, не знаючи кількість поранених. І лише на місці зрозуміли, що в нас одинадцять, в тому числі важких. Пощастило, що поруч були суміжні підрозділи. Ми швидко відсортували, поділили поранених та доставили їх в лікарні крили постійно. Найближче прилетіло в 20 метрах. Мій водій тоді, як пуля, залетів в підвал. Був град, смерчі, гатила стволка, гаубиці, трохи подалі - с-300. Загалом ми пересувались грунтовою
дорогою, але під час дощів їхали в об'їзд і як раз в цю об'їздну дорогу прилетіла авіабомба.

ЯК ПРОХОДИТЬ СЛУЖБА НА БАХМУТСЬКОМУ НАПРЯМКУ

— Спочатку вивозили бійців на звичайних автівках, потім підтягнулась броня. Крайнє моє чергування було веселим. Ми прийняли наказ про евакуацію о 4 ранку, приїхали на точку
евакуації, після чого чотири рази нам доводилось змінювати локацію. Над нами висів дрон, тому як тільки ми ставали - нас обстрілювали.

ЧОМУ ВИРІШИВ ЗАЙНЯТИСЯ ПРОЄКТОМ МОБІЛЬНОЇ СТОМАТОЛОГІЇ

— Були труднощі з евакуацією щодо стоматологічних проблем. Стоматологічної допомоги не було як такої. Треба було їхати не просто в стабпункт чи лікарню, а в інше місто до спеціаліста.

Тому зародилась ідея створення мобільної стоматології. Я звернувся до колег і волонтерів, і ми швидко створили цей проєкт.

Навіть в цивільному житті це важливо, а на війні - ще важливіше. Всі ми знаємо, що таке гострий зубний біль - не можна нормально ні їсти, ні спати, ні жити. В нашій стоматології є все - установка, крісло, рентген апарат, повний спектр стерилізації.

Поки ми не зробили всі стерилізаційні засоби, запускати стоматологію не планували. В плані роботи - це терапія, хірургія. Стоматологія повністю мобільна, тобто не треба пацієнта відправляти кудись на рентген абощо, все можна робити тут. Проєкт допомагає військовим і цивільним в зоні бойових дій. Мобільна стоматологія вже працює і обслуговує бійців.

Нагадаємо, раніше ми писали

На Дніпропетровщині ракета влучила у будинок, де спали діти. Наймолодшому з них всього 10 днів