10 березня. Яке сьогодні свято. Чому не можна йти до стоматолога та робити покупок

10 березня: День пам'яті мучеників та віщування весни. 10 березня православна церква вшановує пам'ять мучеників Кодрата Нікомедійського, Саторіна та інших. Цей день також відомий як день Василіни Весняної, адже він знаменує прихід весни та пробудження природи. Про це повідомляє Дніпровська порадниця. 

Життя мученика Кодрата

Кодрат народився у знатній родині, але не прагнув багатства. Він щиро вірив у Христа і всі свої статки роздавав бідним, допомагав хворим і нужденним. Коли до Нікомедії, де жив Кодрат, прибув намісник імператора, відомий своїм жорстоким ставленням до християн, святий муж безстрашно явився до нього і відкрито сповідав свою віру.

Намісник намагався улесливо схилити Кодрата до зречення, але той не піддався на спокуси. За свою стійкість він був кинутий до темниці, де його жорстоко катували. Незважаючи на муки, Кодрат не відступив від віри і прийняв мученицьку смерть.

Традиції та прикмети 10 березня

Наші предки вірили, що 10 березня природа наділяє струмки здатністю бачити майбутнє. Щоб уберегтися від повені, люди молилися святим. А якщо тала вода все ж підтоплювала будинки, казали, що це кара за минулорічні гріхи.

З 10 березня пов'язано багато цікавих прикмет:

Жайворонки в небі - віщують швидке появлення трави.
Пухнасті хмари, що швидко пливуть по небу - обіцяють теплу, але дощову погоду.
Похмура погода - свідчить про те, що буде великий урожай льону.
Повернення лелек - говорить про те, що весна остаточно вступила в свої права.
Гроза - віщує багатий урожай.

Іменинники 10 березня:

Віктор, Денис, Клавдій, Леонід, Павло, Федір, Анастасія, Василина, Галина, Ніка.

Цей день - не лише час для спогадів про мучеників, але й для спостережень за природою, роздумів про майбутнє та щирої радості від приходу весни.