10 історій: у Дніпрі показали експозицію про жертв сексуального насилля

У Дніпрі на вул. Короленка презентували виставку «Не винні», присвячену жертвам сексуального насилля. Експозиція складається з 10 історій. Поруч з кожною розповіддю – одяг, в якому була людина, коли над нею вчинили злочин. Захід має нагадати – винуватий завжди кривдник, а не вигляд жертви, повідомляє Дніпровська панорама. з посиланням на Дніпро TV.

Мета виставки – привернути увагу до проблеми перекладення відповідальності з насильника на жертву. Одяг не може бути відповідальним за злочин. На виставці представлені історії не лише дніпрян, а й людей з інших регіонів України. Ми не маємо права про це мовчати, особливо зараз, коли все частіше дізнаємось про випадки насилля на окупованих територіях військовими рф. Це жахливий біль, з яким доводиться жити багатьом людям, – розповіла Дар'я Біла, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР.

Ініціаторами виставки стала Молодіжна рада Дніпра. Подібні експозиції популярні в багатьох країнах світу, тож вирішили запозичити досвід, зазначила Світлана Кривошей, голова Молодіжної ради Дніпра.

Історії, які представлені на виставці, – реальні, їх надали жертви цих подій. Звичайно, це анонімно, немає ані імен, ані місць, де трапився злочин. Але показово, що багато хто вже готовий про це говорити і притягувати кривдника до відповідальності, - каже Світлана Кривошей.

Захід рада провела спільно з департаментом соціальної політики. Тож під час виставки гості могли отримати консультацію, як не стати жертвою насилля та куди звертатись, якщо цього не вдалось оминути.

У Дніпровському міському центрі соціальних служб працює денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. У ньому є кризова кімната, людина може перебувати в ній до 10 днів. Якщо за цей час проблема не вирішиться, то така особа може перебувати в центрі соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя». Також у Дніпрі працює спеціалізована служба консультування, мобільні бригади, телефон довіри, – поділилась Віта Волкова, керівниця спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або за ознакою статі Дніпровського міського центру соціальних служб.

Контакти допомоги дніпрянам, які зазнали насильства:

Мобільна бригада  - оцінка ситуації і консультативна допомога або ж вилучення жертви з небезпечного середовища:

  • +(38) 056 785 73 60
  • +(38) 067 200 40 62

Служба психологічної та правової допомоги «Телефон довіри»:

  • +(38) 056 767-18-41
  • +(38) 067 200-80-35

Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі  (з кризовою кімнатою):

  • +(38) 066 448-61-54
  • + (38) 067 200-25-66
  • 1547 – Урядова гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насильству;
  • 102 – поліція;
  • 116123 – Національна гаряча лінія з питань запобігання ґендерно зумовленого насильства та торгівлі людьми.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Нова пошта доставлятиме посилки для військових безкоштовно: інструкція, як це зробити.