14 квітня - яке сьогодні свято. Що треба зробити, щоб цілий рік в домі були гроші

14 квітня: День преподобного Мартина Сповідника та інші цікаві події. 14 квітня за новим церковним календарем багате на знаменні події та цікаві традиції.

Хто ж такі преподобний Мартин Сповідник та Іоанн Ліствичник, яких шанують у цей день. Про це повідомляє Дніпровська порадниця. 

Преподобний Мартин Сповідник (649-653) - сьомий Папа Римський, який боровся проти єресей та зазнав за це гонінь від імператора Констанса II. Заслання на безлюдний острів та подальше посилання до Херсонеса (сучасний Севастополь, Україна) не зламали його віру. Святий Мартин помер у засланні, а його мощі згодом були перенесені до Риму.
Преподобний Іоанн Ліствичник (570-649) - ігумен Синайського монастиря, відомий своєю працею "Ліствиця духовна". Ця книга - це посібник з духовного самовдосконалення, який описує 30 ступенів сходження до Небесного Царства. Завдяки цій праці Іоанна і прозвали Ліствичник.

14 квітня за старим стилем - це день пам'яті преподобної Марії Єгипетської, відомої своїм аскетичним життям та покаянням.

Народні прикмети на 14 квітня:

Теплий день віщує похолодання та гарний урожай влітку.
Хмари тануть - буде ясна і суха погода.
Дощ цього дня - до поганого врожаю.

14 квітня - Мартин Лисогон:

Ця назва походить від того, що саме в цей час лисиці залишають старі нори та шукають нові.
За народними повір'ями, день святого Мартина вдалий для заручин.
Також на Мартіна Лисогона оберігають птахів: вважається, що погодувавши птаха цього дня, можна залучити везіння та достаток.

Народні прикмети забороняють у день святого Мартина обманювати, лестити і давати неправдиві обіцянки - інакше можна накликати біду.

Що можна робити 14 квітня

Цього дня моляться святому Мартину - просять у нього захисту від голоду, розорення, допомоги позбутися поганих звичок. Триває Великий піст 2024 - тим, хто постить, дозволяється гаряча їжа з олією.

За народними прикметами день святого Мартина вважається вдалим для заручин - спільне життя буде легким. Також на Мартіна Лисогона всіляко оберігають птахів: вважається, що якщо цього дня погодувати хоча б одного птаха, то весь наступний рік не буде проблем із грошима і везінням у справах.

Що не можна робити 14 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, сваритися, відмовляти в допомозі. 

14 квітня - іменини:

Олександр
Антон
Валентин
Мартін

Це лише деякі з цікавих подій та традицій, пов'язаних з 14 квітня.