19 березня: чому сьогодні не можна різати птицю і розповідати про сни

Православна церква України 19 березня за новим стилем вшановує пам'ять подружжя-мучеників Хрисанфа і Дарії, а також мучеників Клавдія і Панхарія. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Народне свято 19 березня відоме як Дарія Брудна. Наші предки до цієї дати очікували потепління, танення льоду і снігу, частих опадів. До другої половини березня дороги розмивалися і покривалися сльотою. Через це люди не вирушали в дорогу, а чекали, поки бруд підсохне.

В свято 19 березня чекали прильоту ластівок і лелек. Якщо пара цих птахів оселилася біля будинку, то на таку сім'ю чекає щастя і продовження роду. Образити лелеку сьогодні вважається серйозним гріхом.

Власники колодязів у цю дату запрошували додому священиків, щоб ті освятили колодязну воду. Тільки після цього її можна було пити.

Якщо до 19 березня ще лежав сніг, то господині в це народне свято білили полотна. Вірили, що березневий сніг найкраще відбілює тканину.

19 березня - вдалий день для лікування, операцій і будь-яких медичних процедур. Також це щаслива дата для будь-яких романтичних справ - весілля, побачення, спільного відпочинку подружжя.

Що не можна робити 19 березня

  • Категорично заборонено ображати птахів, руйнувати їхні гнізда і рубати дерева, на яких оселилися птахи. Не можна різати на м'ясо домашню птицю.
  • Якщо приснився хороший сон, то про нього не можна нікому розповідати, інакше точно не збудеться.
  • Цього дня постарайтеся бути акуратними, не бруднитися і не носити брудний одяг і взуття. Не можна лягати в ліжко у вуличному одязі.

Прикмети погоди 19 березня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо день похмурий і дощовий, то весь залишок березня таким буде.
  • Хмари високі та білі - до поліпшення погоди, сірі та низькі - до негоди.
  • Лелеки повернулися із зимівлі - до теплого квітня.
  • Якщо дме холодний вітер, то потепління настане нескоро.
  • Зірок уночі не видно - до потепління.
  • Птахи риються в землі - до теплої погоди, а якщо сидять на деревах, то буде холодно.

Іменини

Які сьогодні іменини: Клавдій, Інокентій, Макар, Дмитро, Дарина, Маріанна, Софія, Одарка.

Талісман дня

Талісманом людини, народженої 19 березня, є сардонікс. Здавна він вважався каменем удачі. А ще за допомогою сардонікса можна було прочитати своє майбутнє. Навіть існувала думка, що мінерал захищає закоханих від розлуки.

Також раніше ми писали Великий піст 2024. Скільки триватиме, правила і заборони