22 березня. 40 Святих та день Василя. Що сьогодні не можна робити

Яке свято 22 березня. Сьогодні в Україні та інших країнах відзначають День таксиста. Також 22 березня — Всесвітній день води.

Яке релігійне свято 22 березня

Сьогодні за новим церковним календарем вшановують пам’ять священномученика Василя Анкірського.

Він жив у IV столітті, був християнським богословом і єпископом міста Анкіра (нині — Анкара, столиця Туреччини). За свою віру зазнав страшних тортур і страждань, помер мученицькою смертю.

40 святих

За старим церковним календарем вшановують пам’ять 40 мучеників Севастійських. Іноді свято називають просто День Сорока святих.

Вони були воїнами римського XII легіону, які 320 року загинули біля міста Севастія (нині Сівас, Туреччина) за відмову зректись християнської віри.

Воїни були родом з Каппадокії у складі римського XII Блискавичного легіону, що стояв у місті Севастії. Воєначальник Агрікола зажадав від них жертву язичницьким богам. Після відмови увечері воїнів роздягнули і поставили у вкрите кригою озеро.

На березі ж розтопили лазню для тих, хто відступництвом захотів би врятувати собі життя. Лише один з воїнів не витримав, але як тільки він забіг до лазні, то відразу помер. Попри відступництво одного воїна мучеників було 40 — до воїнів на озері після видіння приєднався тюремний сторож.

На ранок виявилось, що воїни-християни не лише не замерзли, але й навіть відігрілись. Тоді їм перебили гомілки і кинули мучеників у вогонь.

Що не можна робити 22 березня

Не можна виносити сміття з двору, накличете на себе біду.
Краще відмовитися від прання, тому що у мокрі речі може залізти усіляка нечисть.
Заборонено лаятися, лихословити, сваритися.

Народні прикмети і традиції на 22 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

дивилися, який сьогодні день: навколо сонця червоні кола — рік буде врожайним;
в небі сині хмари — до теплої, але дощової погоди;
з північного боку почав відтаювати мурашник — літо буде довгим та спекотним.
 
 

День ангела 22 березня

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Василь, Василина, Дарина, Таїсія.

Іменини за старим календарем відзначають Афанасій, Валерій, Дмитро, Іван, Іраклій, Кирило, Леонтій, Михайло, Микола, Олександр, Олексій, Петро, Сергій, Тарас, Ян, Олександра, Наталя.