24 березня - день пам'яті преподобного Захарія Печерського. Як підготуватися до Благовіщення

24 березня - день напередодні Благовіщення. 24 березня за новим стилем (6 квітня за старим) – день багатий на події, адже він поєднує в собі церковне свято, народні традиції, цікаві прикмети та підготовку до одного з найважливіших християнських свят – Благовіщення. Як підготуватись до Благовіщення та що робити у День пам'яті преподобного Захарія Печерського, розповість Дніпровська порадниця. 

Церковне свято:

Преподобний Захарія Печерський: Цього дня церква вшановує пам'ять преподобного Захарія Печерського, який прославився своїм суворим постом, даром зцілення та молитовної боротьби з бісами.

Передсвято Благовіщення: 24 березня – день перед Благовіщенням Пресвятої Богородиці, час для духовного очищення, роздумів та підготовки до цього величного свята.
Торжество Православ'я: Цей день також знаменує собою Торжество Православ'я – перемогу над єрессю та утвердження істинного віровчення.

24 березня за новим стилем (6 квітня - за старим) - день пам'яті преподобного Захарії Печерського, пісника, та передсвято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Цього ж дня і за новим, і за старим календарем - перший тиждень Великого посту, який називається Торжество Православ'я.

Преподобний Захарія жив у XII-XIV століттях. Він був ченцем у Києво-Печерській лаврі, у Дальніх печерах. Своє ім'я - постник - Захарія отримав тому, що дотримувався дуже суворого посту. Іноді він їв лише після заходу сонця - і то, одну траву.

Преподобний прославився тим, що молитвою міг вигнати біса і зцілити душу людини. Завдяки своєму праведному життю він удостоївся бачити ангелів. Святі мощі Захарії спочивають у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

Що не можна робити:

Важка праця: Після обіду не рекомендується важко працювати, прибирати, прати, шити, адже це час для духовного зосередження.
Гріховні думки та дії: Не можна пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, ображати, сумувати.
Ні відмові в допомозі: Важливо бути милосердними, не відмовляти нужденним у допомозі.
Сварки та розваги: Не варто сваритися, лаятися, лихословити, ходити в гості або приймати гостей.

Народні прикмети:

Теплий день: Віщує гарну весну та швидке настання літа.
Спів жайворонка: Обіцяє тепло, а зяблика – холод.
Тепла ніч: Пророкує теплу весну.

Іменини: у кого день ангела

24 березня відзначають іменини: Артемій, Володимир, Петро, Степан, Яків.

Підготовка до Благовіщення:

Вечірня служба: Ввечері можна піти до храму на службу, помолитися, попросити заступництва у Діви Марії.
Прибирання: За народним звичаєм, перед Благовіщенням потрібно прибрати в домі, закінчити всі невідкладні справи.
Захисний ритуал: За стародавньою традицією, сім'я обходила дім з молитвами, щоб захистити його від нечисті.
24 березня – день, коли важливо зосередитися на духовному, очистити думки та помисли, зробити добрі справи, підготуватися до зустрічі великого свята Благовіщення.

Нагадаємо, раніше ми писали

Благовіщення 2024. Нова дата свята за новим календарем, традиції, заборони