3 квітня. Чому сьогодні треба вмиватись водою, що настоялась

3 квітня: день пам'яті преподобного Микити Сповідника та святої мучениці Феодосії. 3 квітня православна церква вшановує пам'ять преподобного Микити Сповідника, ігумена Мидикійського монастиря, та святої мучениці Феодосії, відомої своєю відданістю християнській вірі.

Преподобний Микита народився у Кесарії Віфінській у благочестивій сім'ї. Після смерті матері він був вихований бабусею, а згодом вступив до монастиря, де з часом став ігуменом. Микита був відомий своїм праведним життям, даром дивотворення та твердістю у вірі. За часів іконоборства він був засуджений імператором Левом Вірменином і ув'язнений, де переносив тортури та підтримував інших ув'язнених.

Свята мучениця Феодосія жила у VIII столітті. Вона була єдиною дитиною в сім'ї, яка довго молилася за її народження. Після смерті батька Феодосію віддали до монастиря, де вона згодом стала однією з захисниць ікон. За свою відданість вірі вона була жорстоко побита та померла.

3 квітня в народі також існували певні прикмети та заборони:

Грім гримить, а потім приходить похолодання: літо буде холодним.
Квіти мати-й-мачухи закрилися: чекайте на різке похолодання.
Північний вітер: вказує на дощову погоду.

Що не можна робити:

Шуміти біля водойм: щоб не розгнівати водяника.
Вмиватися проточною водою: щоб не відвернути талан.

Що можна робити:

"Задобрити" водяника: кидати у воду продукти харчування.
Вмиватися водою, що настоялася: для збереження молодості та здоров'я.
Поливати цією водою деревця: щоб вони краще росли.
Цей день є чудовою можливістю згадати житія та подвиги преподобного Микити Сповідника та святої мучениці Феодосії, а також доторкнутися до народних традицій та вірувань.