4 секрети ідеального саду: весняна обробка дерев

Весна - час пробудження не тільки природи, а й шкідників, які не проти поласувати вашими плодовими деревами. Не дайте їм шансу! Досвідчені садівники діляться секретами, чим і коли обприскувати дерева навесні, щоби захистити їх від хвороб та комах, повідомляє Дніпровська порадниця.

Коли навесні обприскувати дерева - етапи та правила

Комплексна обробка дерев навесні повинна проводитись у 4 етапи. Головне правило – щоб під час виконання цієї процедури була суха та сонячна погода, а стовпчик термометра не опускався нижче 0 вночі.
Розглянемо докладніше, як саме проводиться обробка саду від шкідників та хвороб:

  • до набухання нирок по "голому" дереву - від моніліозу та парші;
  • після набухання нирок, до появи листя (за "зеленим конусом") - від комах;
  • до розкриття бутонів - від плодожерки через яку можуть бути червиві плоди;
  • після появи плодів – від комах, моніліозу та парші.

Важливо провести всі 4 етапи і обов'язково пам'ятати, що використовувати хімічні препарати потрібно до появи плодів, інакше ви завадите комахам, що запиляють, робити свою "роботу", а фрукти насититься "хімією" і стануть непридатними до вживання.

Обробка плодових дерев навесні та підготовка саду

підготовка саду

Якщо ви розібралися, коли обприскувати дерева навесні, то врахуйте, що жодна обробка не буде ефективною без чистоти та порядку на ділянці. Справа в тому, що позбавляючись того ж грибка на самому дереві, ви можете залишити його в листі або грунті, потім суперечки "перейдуть" на стовбур. Саме тому перед обробкою дерев зробіть таке:

  • зберіть граблями старе листя і спалить його;
  • перекопайте ґрунт у пріствольних колах дерев;
  • позбавте стовбури від лишайників і гнізд комах;
  • почистіть тріщини та дупла дерев, бажано їх чимось замурувати;
  • обріжте пошкоджені гілки;
  • викорчуйте всі пні на ділянці;
  • побіліть стовбури.

Лише після виконання всіх цих дій можна приступати до весняної обробки дерев, вибираючи для цього хімічні препарати чи народні екологічні склади.

Чим обприскувати дерева ранньою весною - 4 популярні варіанти

Якщо ви не знаєте, чим обробити дерева ранньою весною до розпускання нирок або після того, як це сталося, можете наслідувати приклад досвідчених дачників. Як правило, багато з них використовують такі препарати:

  1. Нітрофен – для стовбурів, великих гілок, обприскування ґрунту під деревом. Допомагає від личинок комах, запобігає наростанню лишайників. Підходить тільки для 1 та 2 етапи обробки.
  2. Мідний купорос - для стовбурів, великих гілок та чагарників, також підходить для загоєння ран.
  3. Залізний купорос – від моху, лишайників та інших різноманітних захворювань, підвищує стійкість дерева до шкідників.
  4. Сечовина – від грибка та парші, також гарне добриво для багатьох інших культур.

Якщо ви хочете обприскувати дерева декількома засобами, наприклад, використовувати препарати, що містять мідь, для обробки саду навесні, важливо вивчити інформацію про сумісність їх між собою (вона вказана на упаковці засобу). Обробка саду навесні мідним купоросом та сечовиною допустима разом, але часто городники купують якийсь один препарат – цього цілком достатньо.

Також раніше ми писали Як виростити помідори без клопоту. Що потрібно покласти в лунку, щоб вони не хворіли і дали великий урожай