Аномально спекотне літо 2024. Коли оптимальні строки сівби озимих зернових на Дніпропетровщині

Внаслідок частих осінніх засух на Дніпропетровщині за останні роки умови для сівби озимих зернових культур стали більш жорсткими. Часте незадовільне зволоження ґрунту приводить до значного відставання початку сівби від оптимальних агрокліматичних строків. Однією із основних причин значного запізнення із сівбою, що приводить до затримки розвитку рослин, підвищеної зрідженості та недостатньої кущистості, є недостатнє зволоження ґрунту. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Дніпропетровський РЦГМ

В цьому році на Дніпропетровщині з 21 червня до кінця серпня утримувалась жорстка повітряна та ґрунтова засуха. Аномально жаркими виявились перші дві декади липня, коли середні декадні температури повітря на 4-8 ° перевищували норму і знаходились у межах 26-30 °
тепла. Максимальна температура повітря в денні години досягала 36-39 ° тепла. За звітний період днів з температурою повітря 30° і більше в середньому по області нараховувалось 50, а з температурою повітря 35° і вище - 20 днів.

Кількість опадів в середньому по області за даними метеостанцій за період з 21 червня по 31 серпня склала 18 мм або 15 % норми за цей період. Останні істотні опади спостерігались по області 20 червня. Протягом 37 днів в середньому по області відносна вологість повітря в денні години знижувалась до 15-30 % при середній багаторічній кількості їх 11 днів.
Відсутність тривалий час суттєвих опадів, бездощів’я триває вже 74 дні, високі температури, низька відносна вологість повітря викликали на переважній території області зниження вологозапасів ґрунту до нульових значень.

Запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту на кінець другої декади серпня на площах під посів озимини та були вичерпані. Небезпечні агрометеорологічні явища та умови (повітряна та ґрунтова засуха) впливали дуже негативно на накопичення вологи в ґрунті під посів озимих культур під урожай наступного року та підготовки ґрунту під посів озимини.
Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту в період сівби повинні бути не менше 18 мм. При менших вологозапасах ґрунту суттєво збільшується тривалість періоду посів – сходи і сходи - кущіння. Це обумовлює зрідженість озимих культур і не дозволяє рослинам розкущитися на момент припинення вегетації.

Враховуючи фактичні вологозапаси орного шару ґрунту, кліматичні дані, погодні умови осіннього посівного періоду останніх років, прогноз погоди на наступний період, за агрометеорологічними розрахунками оптимальні строки сівби озимих зернових культур на Дніпропетровщині під урожай 2025 року очікуються 20-30 вересня, після випадіння істотних опадів.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як вибрати здорову рослину в магазині