Багато шарів та сиру. Грузинське ачма (Рецепт)

Ачма – це різновид хачапурі в Грузії. Особливість ачми полягає в тому, що страва готується з безлічі шарів, виходить дуже пишною і ситною. Примітно, що очми не повинні злипатися між собою. Для цього тісто спеціально вимочують. Традиційною начинкою для цієї грузинської страви вважається сир сулугуні. Як приготувати ачму у домашніх умовах, пише Дніпровська панорама.

Інгредієнти для ачми:

  • Яйця - 3 шт.;
  • Сіль - ½ ч. л.;
  • Вода - 50 мл;
  • Борошно - 400 г
  • Вершкове масло - 100 г;
  • Рослинна олія - 30 мл;
  • Імеретинський сир - 250 г;
  • Сулугуні - 150 р.

Приготування ачми:

З'єднуємо в мисці яйця з сіллю і водою, виливаємо в поглиблення в борошні, що просіює, замішуємо щільне тісто. Після замісу лопаткою на робочій поверхні потрібно вимісити тісто руками 5 хвилин.

Тісто накриваємо целофаном та залишаємо на 10 хвилин. У цей час дрібно натираємо сири Імеретинський і Сулугуні. Змішуємо окремо розтоплене вершкове масло|мастило| з рослинним.

Тісто ділимо на 13 рівних частин, дві з яких треба зліпити між собою. Кожну частину треба розкачати в тонкий шар близько мм завтовшки. За допомогою тарілки вирізаємо рівні круглі коржики.

Складаємо кожен корж конвертом, присипаємо борошном, щоб тісто не злиплося. Велику грудку тіста треба розкачувати в пласт якомога більше.

Заздалегідь доводимо до кипіння трохи підсолену воду (4 літри). Поруч із каструлею готуємо миску з холодною водою (3 літри).

Спершу занурюємо великий коржик у окріп, варимо 20-30 секунд.

Потім одразу перекладаємо шумівкою коржик у холодну воду, виймаємо і кладемо на рушник, просушуємо. Важливо сушити розгорнутий коржик.

Аналогічно необхідно повторити з іншими пластами тіста.

У сковороду, змащену вершковим маслом, викладаємо великий пласт, загортаємо краї.

На великий пласт кладемо другий пласт, але в нього третій. Обов'язково формуємо складки на поверхні, викладаємо на третій пласт 4-5 столових ложок начинки сирної.

Аналогічно створюємо інші шари з начинкою, кожен пласт не забуваємо змащувати олією. Краї останнього коржа потрібно загорнути всередину.

У сковороді під кришкою на повільному вогні готуємо 20 хвилин.

Далі кладемо на тарілку пергамент, перекладаємо ачму на нього. Разом із пергаментом опускаємо не обсмажену сторону ачми в сковороду та готуємо також 20 хвилин.

У результаті можна зробити незвичайну грузинську страву самостійно. Це хороша заміна класичному хачапурі, що набрид.

Нагадаємо, раніше ми писали: 10 хвилин та малосольні огірки у пакеті готові. Легкий та швидкий