Бережіть здоров'я. Кому не можна їсти яблука

Яблука складаються з великої кількості вітамінів та корисних речовин. Зокрема, в 1 яблуку міститься 25 г вуглеводів, 4 г клітковини, 14% добової норми вітаміну С, 6% добової норми калію, 5% добової норми вітаміну К, 2-4% добової норми марганцю, міді, а також вітамінів A, E, B1, B2 та B6. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі повідомили спеціалісти Київського центру громадського здоров'я. Детальніше розповість Дніпровська порадниця

Однак, за словами експертів, незважаючи на корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас:
виразка шлунку;
гастрит;
підвищена кислотність;
людям, які мають проблеми із зубами, слід відмовитися від вживання таких сортів яблук, як груша, антонівка та аніс, оскільки вони становлять небезпеку для зубної емалі. Якщо ж ви все ж таки з'їли фрукт, то обов'язково почистіть зуби і прополощіть рот.
людям, які страждають на цукровий діабет, не слід їсти солодкі яблука (білий налив, золота китайка та медунка).
Що стосується кісточок яблук, то вони містять таку небезпечну речовину як глікозид амігдалину (речовина, яка потрапляючи в шлунок розщеплюється в синильну кислоту (сильна отрута - ціанід). Звичайно, якщо ви будете вживати в невеликих кількостях кісточки, то вони не зашкодять, але з великою кількістю ціаніду ваш організм може не впоратися.

Коли краще утриматися від яблук:

Натщесерце: Вживання яблук натщесерце може спровокувати здуття живота, печію та підвищити кислотність шлунка.
Перед сном: Клітковина, що міститься в яблуках, може ускладнити процес травлення вночі.
При загостренні хронічних захворювань: Під час загострення захворювань шлунково-кишкового тракту краще відмовитися від яблук або перейти на запечені або тушковані.

Застереження! Кому не можна їсти яблука
В цілому їсти яблука можна і дітям, і дорослим (хоча алергікам і людям із зайвою вагою радять вибирати плоди зеленого кольору).

Водночас існує два основних протипоказання до вживання яблук:

індивідуальна непереносимість (деяких компонентів фрукта)

підвищена кислотність (велика кількість кислоти у м'якоті яблук може негативно впливати на слизові оболонки шлунка, кишечника, сечовивідних шляхів тощо)
Виходячи з цього, більшість дієтологів не радять вживати яблука у сирому вигляді людям при:

гастриті
виразковій хворобі
кишкових розладах
панкреатиті
коліті
інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту (в стадії загострення)
порушеннях в області сечостатевої системи (при невстановленому діагнозі)
суттєвих проблемах із зубами
При цукровому діабеті краще обирати несолодкі сорти яблук, а людям, схильним до нервових розладів, рекомендують обмежувати споживання цих фруктів (оскільки надлишок кислоти в раціоні може спровокувати захворювання).

Кому не можна їсти печені яблука
Насамкінець, печені яблука протипоказані лише при алергії (індивідуальній непереносимості) або ж хронічних порушеннях роботи кишечника (що можуть посилитись через грубу клітковину, наявну у м'якоті плодів).

Корисні, але не всім

В цілому, яблука є потужним джерелом вітамінів і мінеральних елементів впродовж усього року для людей, які живуть у зоні помірного клімату.

Серед вітамінів, на які багате свіже яблуко, варто згадати:


жиророзчинні - ретинол, токоферол, філохінон, бета-каротин, лютеїн
водорозчинні - аскорбінова кислота, тіамін, рибофлавін, ніацин, піридоксин, нікотинова, фолієва і пантотенова кислоти, біотин, холін, бетаїн
Крім того, урсолова кислота, наявна у шкірці яблук, має антиоксидантну функцію, зберігає молодість і здоров'я шкіри.

Також ці плоди багаті мінералами. У шкірці та м'якоті яблук наявні: калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, залізо, цинк, марганець, мідь, фтор.

У незначних обсягах в яблуках наявні також такі хімічні елементи, як кобальт, молібден, хром, кремній, сірка, алюміній, йод, бор, нікель, рубідій, селен, стронцій, ванадій, літій, нікель, стронцій і цирконій.

Варто зазначити також, що яблучні поліфеноли є природним антиоксидантом, який може ефективно видаляти шкідливі вільні радикали, захищати клітини та сповільнювати процес їхнього старіння.

Здорові клітини, своєю чергою, роблять м'язи та шкіру людини більш еластичними та пружними, зменшують зморшки. Можливо, саме тому в казках зустрічаються легенди про "молодильне яблучко".

З огляду на надзвичайну користь цих плодів, лікарі та дієтологи радять включати яблука у раціон вагітним жінкам і годуючим матерям, дітям, літнім людям, а також усім мешканцям мегаполісів (особливо тим, хто працює у шкідливих умовах, або ж має справу з регулярним нервовим напруженням).

Як часто можна їсти яблука і коли найкраще
На думку більшості нутриціологів, регулярне вживання яблук у великих кількостях може спричинити низку "незручностей" для організму людини:

пошкодження зубної емалі та виникнення карієсу
коливання рівня цукру в крові (у бік його збільшення)
проблеми з травленням (здуття живота й запори)
збільшення навантаження на кишечник (яблука важко засвоюються шлунком)
збільшення ваги (на тлі великої кількості вуглеводів)
потрапляння в організм великої кількості пестицидів
З огляду на це експерти радять їсти 1-2 яблука на день.

Дехто стверджує - найкраще вживати ці плоди зі шкіркою та зранку - натщесерце (щоб вчасно поповнювати запаси глікогену в печінці, які суттєво зменшуються після нічного сну).

Вживання яблук зранку поповнюватиме також запаси вітамінів і мінералів, даватиме організму необхідний заряд енергії на цілий день.

Їсти ці плоди краще без насіння, оскільки в ньому міститься небезпечна речовина - глікозид амигдаліну. Потрапляючи у шлунок вона розщеплюється в синильну кислоту (сильну отруту - ціанід).

Нагадаємо, раніше ми писали

Мандарини: не лише користь, а й шкода. Кому варто обмежити вживання популярного фрукта