Безкоштовна медицина: про що мовчать лікарі

Безкоштовні ліки можна отримати в аптеці, та чи знають про це ваші родичі, знайомі, чому про це мовчать лікарі? Чи вдається  у лікарні  лікуватись зовсім без грошей? Якщо ви вважаєте, що в Україні немає безкоштовної медицини, ви глибоко помиляєтесь. Вона є, навіть попри війну. Треба лише знати, де та як її шукати, пише Дніпровська панорама, посилаючись на "Наше місто".

Найближча аптека – за 20 кілометрів

Нещодавно у Дніпрі відбулася зустріч власників закладів охорони здоров’я, представників медіа та пацієнтських організацій з керівництвом Національної служби здоров'я України. Предметом обговорення стала реалізація та розширення державної програми реімбурсації «Доступні ліки». 

доступні ліки

З журналістами зустрілась Наталія Гусак, голова Національної служби здоров'я України. З’ясувалось, що у Дніпропетровській області цьогоріч було виписано 1,08 млн електронних рецептів на «Доступні ліки».  З початку 2023 року мешканцями Дніпропетровщини погашено 912 тисяч е-рецептів.  Якщо у Дніпрі, містечках, райцентрах у 83% хворі отримали за е-рецептами необхідні їм препарати, то у селах ця цифра складає лише 20%. Чому так?

У Дніпропетровській області є села, де доступність до найближчої аптеки, яка має угоду з НСЗУ, складає понад 20 кілометрів, - зазначає Наталія Гусак. -  Пацієнти, а в більшості це старші люди, постають перед вибором: чи їхати так далеко за ліками, які вони можуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою за програмою «Доступні ліки», чи піти в найближчу аптеку і заплатити повну вартість. Звісно, вони зазвичай обирають останнє. Не набагато краща ситуація і в деяких лікарнях обласного центру. На їх території може бути з десяток аптек, але жодна з них немає угоди з НСЗУ. Тож пацієнти не можуть отримати в них препарати безкоштовно.  Про людей там ніхто не дбає. 

Фарммафія втрачає ринок збуту

Програма «Доступні ліки»  реалізується в нашій країні вже п’ятий рік. Попри воєнний стан, вона продовжує розширюватись. У серпні до неї додались два напрями: тест-смужки для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом та знеболювальні для невиліковних паліативних хворих.  Але для того, щоб ця програма працювала, необхідна  тісна взаємодія Національної служби здоров'я України з місцевою владою. 

Зокрема, аналіз  аптечної мережі та її співвідношення з кількістю жителів громад, стимулювання аптек приєднуватися до програми, розв’язання проблем транспортного сполучення з тими населеними пунктами, де є аптеки з «Доступними ліками».  Та й самі пацієнти, на жаль,  дуже часто й гадки не мають про те, що в них є право отримувати препарати та медичні послуги безкоштовно. А лікарі не спішать їм про це розповідати. 

доступні ліки

Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому, - наголошує  Наталія Гусак. – Чому е-рецептів на безкоштовні ліки медики виписують набагато менше, ніж цього потребують пацієнти? Тому що існує декілька міфів. Перший – ці лікарські засоби нібито неякісні, бо вони лише від українських виробників. Є кращі іноземні аналоги. Але зверніть увагу на те, що фармринок, який в нашій країні називають фарммафією, вкладає багато коштів у свою рекламу, маркетинг. Тож коли держава сформувала список безкоштовних ліків,  деякі виробники стали втрачати свій ринок збуту. До того ж, у цих фармкомпаній давно сформовані сталі відносини з сімейними лікарями. Наприклад, кожному з нас колись виписували рецепти на папірцях з логотипами якихось фармацевтичних торгових марок. Це їх прихована реклама.

За словами Наталії Гусак, у переліку лікарських засобів, що реімбурсує держава, є препарати від різних виробників. У тому числі Франції, Німеччини, які є знаними у всьому світі. Ціна таких ліків різна – від декількох гривень до декількох тисяч. Тож не треба сумніватись у якості препаратів. Другий міф пов’язаний з тим, що аптекам нібито дуже складно підключитись до програми реімбурсації. Насправді це можна зробити за один день, ніякого спеціального обладнання для цього не потрібно. Зараз на Дніпропетровщині до програми «Доступні ліки» долучились 1286 аптек, з них 77% приватні. 

Лікарні мають кошти на лікування

Також дуже гостро стоїть проблема невикористання бюджетних коштів у медичних закладах. На рахунках лікарень Дніпропетровщини зараз знаходиться 2 мільярди гривень. Але дуже часто ці гроші не використовуються для лікування хворих, а повертаються до держави. Натомість пацієнти вимушені сплачувати медикам гроші за комп’ютерну томографію, хіміотерапію, пологи та інші процедури та послуги. Лідером у цьому сумному рейтингу зараз є Дніпропетровський обласний клінічний онкологічний диспансер -- в нього на рахунку 259 невикористаних мільйонів гривень. Не набагато краща ситуація і у Регіональному медичному центрі родинного здоров'я, який об’єднує обласну дитячу лікарню та перинатальний центр. 

доступні ліки

На  рахунках цього  медичного закладу є 135 мільйонів гривень, - розповідає Наталія Гусак.  – Тож якщо у дніпрян тут беруть кошти за пологи, знайте про це.  У 16-й міській лікарні є 118 мільйонів невикористаних коштів, 4-та міська лікарня має 163 мільйони, 6-та міська лікарня – 108 мільйонів. 

Як отримати ліки безкоштовно

Наразі за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від: 

●       серцево-судинних захворювань;

●       діабету 2-го типу;

●       цукрового та нецукрового діабету;

●       бронхіальної астми;

●       епілепсії;

●       розладів психіки та поведінки;

●       хронічного обструктивного захворювання легенів;

●       хвороби Паркінсона;

●       імуносупресивні препарати.

 Для того, щоб отримати препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки», потрібно взяти електронний рецепт у лікаря. В залежності від захворювання, рецепти виписують медики  різного профілю: 

●       пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом 2-го типу, хронічним обструктивним захворюванням легень, а також ті, хто потребують препаратів для знеболення та тест-смужок для визначення рівня глюкози у крові, мають звернутися за рецептом до сімейного лікаря;

●       пацієнтам з нецукровим та цукровим діабетом рецепт виписує ендокринолог, а також сімейний лікар, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога;

●       пацієнтам з епілепсією, хворобою Паркінсона, розладами психіки та поведінки рецепт виписує невролог або психіатр. При наявності складеного психіатром або неврологом плану лікування, рецепт може виписати лікар первинки;

●       пацієнтам, яким необхідно приймати імуносупресивні препарати, рецепт виписує трансплант-координатор.

Для отримання електронного рецепта потрібно записатися на прийом до лікаря первинної медичної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря). В залежності від захворювання, лікар випише рецепт або направить до вузького спеціаліста. Далі пацієнт отримує SMS-повідомлення на свій номер з таким текстом: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Також пацієнт може попросити лікаря надати інформаційну довідку, яка буде містити номер рецепта, код підтвердження та інформацію про лікарський засіб. Інформаційна довідка не є електронним рецептом та має лише інформаційний характер.

Рецепт діє 30 днів. Для того, щоб отримати ліки, необхідно звернутися до однієї з аптек, яка бере участь у державній програмі реімбурсації. Всі аптеки, які приєдналися до програми, мають наліпку «Доступні ліки» або «Інсуліни». В аптеці потрібно повідомити 16-значний номер та код електронного рецепта або пред’явити інформаційну довідку. Дізнатися, де найближча аптека з необхідними ліками можна:

●       зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 у робочі дні з 9.00 до 18.00 з понеділка по четвер та з 9.00 до 16.45 у п’ятницю;

●       через чат-бот у Телеграмі «Спитай Гриця».

Нагадаємо, раніше ми писали: Вирішила зекономити. У Дніпрі жінка отримала анафілактичний шок від процедури з волоссям (ексклюзив)