Відпочинок на Блакитному озері біля Дніпра. Що тут відбувається зараз

На Блакитному озері під Кам’янським, що на Дніпропетровщині, з’явився водний патруль. Перший рейд на патрульному катері відбувся у суботу, 8 липня. Представники водної поліції вивчили особливості озера та спостерігали за поведінкою відпочиваючих, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Facebook-групу “Голос Природи”.

Блакитне озеро багато мешканців Дніпропетровщини вважають справжньою перлиною регіону. Воно з’явилося у 70-х роках минулого століття на місці колишнього піщаного кар’єру. За цей час біля водойми сформувалася власна флора та фауна. Акваторія стала популярним місцем гніздування рідкісних перелітних птахів. В 2023 через обмеження відпочинку на річці Дніпро, пов’язаного з військовою агресією з боку рф, збільшилася кількість людей, як на організованих, так і диких пляжах. Це часто призводить до неприємних інцидентів. Здебільшого громадяни залишають по собі багато сміття та розпивають алкогольні напої. Тому виникла потреба в організації рейдів водної поліції.

Багато людей переживають за долю Блакитного озера та допомагають покращувати його екологічний стан. Але без ефективної роботи правоохоронних органів щодо порушників, дуже складно буде зберегти водойму у чистому вигляді, – вважає виконавчий директор організації “Голос Природи” Євген Колішевський.

У минулому через велику кількість порушень природоохоронного законодавства організація «Голос Природи» неодноразово виходила з ініціативами про необхідність організації на Блакитному озері рейдів водної поліції.

Найбільш поширені випадки порушень, які фіксувалися представниками «Голос Природи», є: скидання неочищених каналізаційних стоків, знищення прибережних зелених насаджень, миття автомобільного транспорту, водіння моторних плав-засобів у нетверезому стані, браконьєрський вилов раків та риби, експлуатація моторних засобів у період нересту.

Внаслідок перерахованих порушень берегова лінія озера продовжує руйнуватися, рибні запаси виснажуються, птиці гинуть, акваторія озера забруднюється нафтопродуктами та каналізаційними стоками, є летальні випадки серед відпочиваючих.

Нагадаємо, раніше ми писали: Не врятує навіть парасолька. У Дніпрі дощ ллє, як з відра (відео)