Чи треба обрізати смородину у серпні. Золоті поради садівників

Щоб наступного року був щедрий урожай смородини, треба подбати вже сьогодні. Тож літо - не час бити байдики. Настав час провести літню обрізку кущів смородини.  Якщо у вас залишились ягоди, які випадково не побачили під час збору врожаю, їх треба всі зібрати. Чому все це потрібно робити та як правильно, про це детальніше розповість Дніпровська порадниця з посиланням на prostoway.com

Про ягоди

Ягоди на кущах залишати дійсно не треба. Перестиглі смородинки можуть стати причиною появи сірої гнилі. Перевірте уважно нижні яруси гілок. Саме там часто залишають ягоди.

Обрізання смородини

Обрізати гілки потрібно також уважно. Спочатку проведіть санітарну обрізку. Зрізайте гілки, які поламані, сумнівні або хворі. Якщо ви бачите пагін, який підсихає, під корінь зріжте його. В ньому може бути шкідник «смородинна скляниця». Такі гілки не кладуть в компост, не кладуть під інші рослини. Виключно на спалювання.

Зрізанню підлягають гілки, які лежать на землі. Вони не зможуть піднятися. А сенс формування куща в тому, щоб гілки дивилися вгору. В результаті обрізання повинно залишитися 15-20 гілок різного віку з урахуванням однорічних.

Найперше треба зрізати найстарший пагін. Йому переважно 4 роки. Якщо на ньому є молодий та міцний відросток, тоді робіть зріз таким чином, щоб він залишився. Чотирирічні вважаються вже старими, тому для омолодження його видаляють.

Молоді однорічки можна вкоротити на 10-15 см. Якщо вони до середини «лисі», тоді не жалійте й 50 см. Така дія простимулює нижні бруньки до розвитку. Зверніть увагу, що так варто робити при умові, що до морозів ще є приблизно 2 місяці. Дрібну та непотрібну поросль зрізайте повністю.

Як обрізати смородину після збирання врожаю

Обрізання проводиться у два етапи.

Спочатку потрібно видалити сухі, хворі, «зайві» гілки для проріджування куща.
Потім сформувати «правильний» кущ, залишити на смородині чи порічках  лише дворічні, однорічні та нульові пагони.

Чому так?

Річ у тому, що зав'язі на чорній, білій смородині, порічках формуються лише на одно- та дворічних пагонах. Тому пагони, які старше трьох років залишати не має сенсу, на них врожаю не буде, а поживні речовини вони забирають. Тому такі пагони потрібно обрізати
Як визначити, "старі" пагони? Зробити це легко. По-перше, вони дають маленький приріст, і, найголовніше, у них тверда коричнева кора, а пагони товщі за молоді. 

Якщо на старій гілці немає хороших молодих пагонів, то її краще вирізати до землі. Вирізаючи старі гілки смородини, ми омолоджуємо рослину. Бажано щороку до землі вирізати з куща смородини від 2 до 5 старих гілок і на заміну залишати від 3 до 5 нульових пагонів. Ідеально залишати в кущі  15 гілок – 5 пагонів цього року і по 5 гілок однорічні та дворічного віку.

Обрізання допоможе стимулювати кущ на нові, сильні стебла, водночас поживні речовини не витрачатимуться на нарощування непотрібної зеленої маси - ягоди отримають додаткове живлення, будуть більшими та смачнішими, їх буде більше.

Хороші гілки, що залишилися після обрізання смородини, можна нарізати на живці та використовувати для розмноження.