Чому не можна зривати бузок і який не можна приносити додому

Як тільки навесні починається сезон бузку, напевне, кожен з нас часто бачив, обшматовані чагарники та кущі, які, на превеликий жаль, не радують око. Чи можна обламувати гілки бузку та приносити його додому, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Уніан.

Що кажуть біологи. Чи можна рвати бузок

цветет сирень красивая

Ботаніки стверджують, якщо вам дуже хочеться обірвати кущ і принести додому кілька гілочок красивого бузку, краще утриматися від такого імпульсу. По-перше, ви завдаєте шкоди рослині, а по-друге, через свій порив позбавляєте оточуючих можливості насолодитися чудовим виглядом та запахом.

Думка про те, що бузок краще розвиватиметься і цвістиме, якщо обламати її гілки - є дуже помилковою. Насправді така регулярна процедура призведе до того, що рослина почне чахнути, а потім і зовсім загине. Кущ одержує травму - на місці обламаної гілки утворюється рана, куди може потрапити інфекція.

Якщо без букету бузку не обійтися – робіть це з найменшою шкодою для рослини. Вибирайте кущ, у якому багато суцвіть, зрізайте їх із тих гілок, які можна назвати зайвими. Не ламайте гілки, а орудуйте секатором над нирками, не залишаючи пеньків.

Чи можна рвати бузок додому за народними прикметами

Вважається, що суцвіття бузку приносять удачу, тому багато українців, бажаючи налагодити життя, приносять у квартиру букети. Вони оберігають господарів будинку, проганяючи злих духів та потойбічних сутностей. Крім того, гарний букет наповнює квартиру чудовим ароматом.

красивая сирень

Білий бузок не приносьте

Існують і заборони, в які вірили навіть наші бабусі. Є повір'я, що категорично не можна приносити білий бузок.

Які є повір'я про білий бузок і чому не можна його приносити додому
"виганяє" людину з житла;
"притягує" біди та хвороби;
"провокує" сварки між домочадцями;
"відлякує" наречених від молодих дівчат.

Єдиний вид білого бузку, який безпечний для людини – це засушені квітки. Вони, навпаки, оберігають власника від будь-якої негативної дії, залучають удачу і навіть покращують захисні властивості організму.

Нагадаємо, раніше ми писали

У Дніпро йде різке потепління. Коли чекати страшну спеку