Чому жінки після 40 років гладшають. Яка ідеальна вага жінки після 40

Появу зайвої ваги після 40 помічає ледь не кожна друга жінка. Часто гладшання відбувається не дуже помітно – півтора-два кілограми на рік, і начебто без очевидних причин за звичного режиму життя і харчування. Чому жінки гладшають з віком та скільки вони мають важити. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

З віком у жінок відбуваються гормональні зміни, пов'язані з наближенням менопаузи.

Це призводить до:

Зниження вироблення естрогену: Цей гормон відповідає за регуляцію обміну речовин, розподіл жиру в організмі та м'язову масу. З його дефіцитом організм шукає способи компенсації, тому жирова тканина починає виробляти естроген, що призводить до набору ваги.
Зменшення м'язової маси: Естроген також сприяє підтримці м'язової маси. З його зниженням м'язова тканина поступово втрачається, а на її місце приходить жирова, що сповільнює метаболізм та сприяє набору ваги.
Зміни в апетиті: Дефіцит естрогену може призводити до збільшення апетиту, особливо до тяги до солодкого. Це, в свою чергу, провокує переїдання та набір ваги.
Зміни в обміні речовин: З віком метаболізм природним чином сповільнюється. Це означає, що організм витрачає менше енергії, тому навіть при звичному раціоні калорій може відкладатися у вигляді жиру.

Сповільнюється метаболізм, зменшується швидкість обміну речовин. Тому за споживання тієї ж самої, що й раніше, кількості калорій жінка витрачає їх менше, ніж раніше.

Інші фактори, які можуть впливати на набір ваги після 40:

Стрес: Хронічний стрес може призводити до вироблення гормону кортизолу, який сприяє накопиченню жиру в області живота.
Недостатня фізична активність: З віком люди часто ведуть менш активний спосіб життя, що також негативно впливає на вагу.
Нездорове харчування: Вживання в їжу великої кількості продуктів з високим вмістом цукру, транс-жирів та оброблених продуктів може призводити до набору ваги.
Деякі захворювання: Деякі захворювання, такі як гіпотиреоз, можуть призводити до збільшення ваги.

Яка ідеальна вага жінки після 40 років

На думку дієтологів, для розрахунку "ідеальної ваги" необхідно враховувати вік жінки, її зріст, вагу та комплекцію. Для розрахунку від зросту в сантиметрах треба відняти 100 (до 40 років – 110). Потім два варіанти, залежно від статури, – якщо фігура жінки астенічна, що передбачає тонкі кістки скелета, обхват зап'ястя менш ніж 16 см, зазвичай високий зріст – відняти ще 10% від величини, яку отримаєте. Якщо у жінки гіперстенічний тип статури (невисокий коренастий зріст, широкий таз і плечі, обхват зап'ястя понад 18 см, вага вища за середню) – навпаки, додати 10%. Таким чином можна вирахувати нормальну вагу.

Звісно, ідеальної формули ваги для всіх не існує, індивідуальні особливості ніхто не скасовував. Згадана формула встановлює лише межі норми ваги, які є орієнтиром для правильної оцінки харчування та способу життя.