Чому жовтіє листя у фіалки: розкриваємо таємницю кімнатної красуні

Фіалки – ніжні та вибагливі квіти, які радують око своїми яскравими барвами. Однак, часто квітникарі стикаються з проблемою пожовтіння листя у своїх улюбленців. Чому це відбувається і як врятувати рослину? Давайте розберемося разом. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Фіалки досить вимогливі у догляді, тому часто можуть жовтіти листя і обпадати квіти. Щоб цього уникнути дотримуйтеся правил догляду та уникайте типових помилок.

Подробиці
Одна з поширених помилок — це недостатній рівень вологи (полив та вологість повітря). Краще, щоб на підвіконні була мисочка чи баночка з водою.

Якщо квіти будуть на протязі, то також можуть жовтіти, оскільки це для фіалок стрес.

Типова помилка — надмірне освітлення, при цьому і сонячного, і штучного. Яскраве світло в будь-яких проявах шкідливе для цієї кімнатної рослини. Краще придбайте спеціальну плівку на вікно, щоб захистити квітку від прямих сонячних променів, щоб не було опіків.

Щоб фіалки були здоровими і красивими, дотримуйтесь таких правил догляду:

Поливайте фіалки регулярно, але не заливайте їх. Грунт у горщику повинен бути злегка вологим, але не мокрим.
Стежте за вологістю повітря. Фіалки люблять, коли повітря в приміщенні вологе, тому можна поставити на підвіконні миску або баночку з водою.
Захищайте фіалки від протягів.
Ставте фіалки в яскраве, але розсіяне світло. Прямі сонячні промені можуть викликати опіки на листі.

Пересаджуйте фіалки щороку навесні.
Підгодовуйте фіалки спеціальним добривом для сенполій.
Регулярно видаляйте зів'ялі квіти і листя.

Причини жовтизни листя фіалки:

неправильне місце розміщення;
неправильний полив і підживлення;
не дотримані вимоги до субстрату;
природне відмирання нижніх листків.
Першою причиною всіх бід може стати придбання рослини або черешка з готовими проблемами. Тому листочок для вкорінення повинен бути взятий зі здорової рослини без найменших вад і не з нижнього ярусу розетки. Придбане рослина має пройти двотижневий карантин. Це означає, що рослина не ставлять в колекцію, тримають окремо і спостерігають за його станом. Хвороби або комахи шкідники за цей час виявляться, і вся колекція уникне зараження.

фиалка1

Пожовтіння листя на нижньому ярусі може означати, що фиалочка у віці та її давно не пересаджували. Харчування не вистачає, воно розподіляється для квітів і молодих листів. Причиною, чому у фіалки жовтіють листя може бути нестача калію і азоту. Такий же результат можливий, якщо земля втратила кислотність, елементи в лужному середовищі не переходять у розчинну форму. Кращим виходом для виправлення ситуації може стати пересаджування квітки з заміною землі або полив трошки кислою водою.

Однак причиною може стати знебарвлення листочків на яскравому світлі, і не тільки сонячному. Фіалки на стелажах при штучному освітленні теж шкідливо надмірне освітлення. Існує спеціальна плівка, яку можна наклеювати на віконне скло або прикривати рослини доступними способами. Фіалки з темними листям більш стійкі до зайвої освітленості.

Листкова пластинка може пожовтіти від дотику до холодного скла взимку, при поливі холодною водою або рясно. Сенполії люблять вологе повітря, але досягається це розташуванням неподалік ємності з водою або вологим мохом. Можна обприскувати фіалки? Ні, це не збільшить вологість, але зіпсує зовнішній вигляд сенполії. Листочки не люблять такого зволоження. Догляд за ними полягає в обмиванні мильною водою під душем та просушуванні у ванній раз в квартал. Квітка з крапельками води стане фокусом для сонячних променів, і лист отримає опік, це буде непривабливе коричнева пляма.

Якщо рослина стоїть на протязі, то це може стати причиною появи блідих або бронзовеющих листя. Як низький, так і висока температура мають для рослини негативні наслідки. При температурі вище 25 градусів квіткова платівка знебарвлюється.

Жовті зрізані листя можна використовувати для живцювання. Якщо внизу зрізаний віночок і стовбур оголився, то слід обернути його мохом і зволожувати. У результаті з’являться корені. Рослина поглиблюється і отримує додаткове харчування.
Джерело: http://vidpoviday.com/yak-dopomogti-fialku-yakshho-u-neyi-zhovtiyut-listya

Нагадаємо, раніше ми писали

Каланхое: пересадка без стресу для рослини