Ціни на продукти: чи очікувати чергового подорожчання

Після року відносної стабільності ціни на продукти в Україні можуть знову піти вгору. Про це свідчать дані Центру громадського моніторингу та контролю, повідомляє Дніпровська порадниця.

За даними Держстату, протягом року ціни на багато продуктів в Україні трохи знизилися. У порівнянні з квітнем 2023 року загальне зниження склало 0,8%. Так, хліб та хлібопродукти подешевшали на 2,1%, макаронні вироби - на 0,6%, а овочі - на 13,9%. Значно знизилися ціни на соняшникову олію (на 15,4%) та цукор (на 15,1%). Найбільше ж у ціні втратили яйця - на 41,9%.

У той же час порівняно з попереднім роком підвищилися ціни на м’ясо та м’ясопродукти (на 4,2%), рибу та продукти з риби (на 5,1%), молоко (на 9,3%), сир (на 7,8%) та фрукти (на 7%).

Деякі овочі, такі як капуста, морква та цибуля, здешевшали. У квітні ціни на сирі продукти харчування й надалі знижувалися - на 6,5%.

Блокада західного кордону України та добрий врожай минулого року також призвели до подешевшання цукру, борошна та круп. Тепла погода та ранній продаж тепличних продуктів, а також імпорт з Туреччини, знизили ціни на помідори та огірки.

За даними Нацбанку України, збільшення цін на більшість видів м’яса сповільнилося. Проте ціни на молоко швидше зростають через активізацію експорту.

На майбутні місяці прогнозують невелике підвищення цін, проте великого зростання не буде.

Також раніше ми писали Укрзалізниця вперше за 5 років змінила вартість постільної білизни в поїздах. Скільки доведеться платити