Цього дня 11 років тому на Дніпром зійшло "друге сонце": сучасна історія міста

Мешканці Дніпра вже звикли до приголомшливого видовища величезного світила, яке вранці та ввечері “сходить” на лівому березі. Гості міста так і зовсім бувають вражені, побачивши "повний місяць" у неурочний час. Однак до астрономічних явищ поява другого світила, нічного чи денного, не має жодного відношення, повідомляє Дніпровська панорама.

Цей незвичайний арт-об'єкт створив у 2012 році всесвітньо відомий датсько-ісландський світлохудожник та дизайнер Олафур Еліассон на замовлення металургійного заводу.
Робота називається "Дніпропетровський схід" і є штучним сонцем, піднятим на 60-метрову висоту, його видно з будь-якої точки горизонту. Висвітлена прожекторами в години світанку і сутінків, інсталяція виглядає, як світило, що постійно висходить або заходить.


Крім цього, на території заводу розташовано ще 4 арт-об'єкти Еліассона, якими, на жаль, вже не зможуть помилуватися всі охочі.

У своїй творчості дизайнер завжди прагнув знайомити людей з мистецтвом не лише у стінах музеїв – він виносив його на міські вулиці, проникаючи у житті людей та змінюючи буденність. Деякі роботи автора, такі, як Ерозія (Erosion, 1997), Подвійний захід сонця (Double sunset, 1999) та Нью-Йоркські водоспади (The New York City Waterfalls, 2008) внесли елементи непередбачуваності, замішання та дива в урбанізоване середовище, з тією метою , щоб змусити мешканців міст по-іншому подивитися на звичну їм обстановку та звільнити внутрішній простір для нових імпульсів та сприйняттів.


Також цього дня у 2012 році відкрито найсучасніший та найбільший у Східній Європі електросталеплавильний комплекс «Інтерпайп сталь». Це перший металургійний завод, збудований «з нуля» за роки Незалежності України.

Також раніше ми писали Масонський слід у Дніпрі: історія одного з найстаріших особняків на Ливарній