Масонський слід у Дніпрі: історія одного з найстаріших особняків на Ливарній

У Дніпрі залишилося не так багато вулиць, які не змінювали своєї назви з самого заснування міста, серед таких вулиця Ливарна. Тут свого часу збудували сталеливарний завод, а в особняках жили багаті промисловці. Одним з таких домів був будинок за адресою Ливарна, 13. Будівля вибивається посеред інших через те, що вона одна з небагатьох споруд, що пережили війну. Про те, які таємниці таїть дореволюційний будинок, пише “Дніпровська панорама”.

Будинок по вулиці Ливарна, 13 – типовий представник «катеринославського цегляного стилю». При його будівництві використовували спеціальну пластичну цеглу, яка не кришилася при різанні і вироблялася виключно в нашому місті. Саме особливість цього матеріалу дозволяла виготовляти у Катеринославі дивовижні прикраси для фасадів.

dnepr_dzerzh_0063

На сьогоднішній день у Дніпрі збереглося близько десяти будинків дореволюційного часу з левами на фасадах. Наприклад, колишній особняк Фердинанда Андерега на Січових Стрільців (Артема), 3-А раніше прикрашали навіть 2 статуї левів на повний зріст, але вони кудись безвісти зникли.

Будинок на Ливарній, 13 також входить до їх числа. На ньому збереглися найгрізніші скульптури левів у місті. З висоти третього поверху вони дивляться на перехожих роззявивши пащу так широко, що видно мову. Як вважають багато старожили міста, це єдина будівля у Дніпрі, на якій леви зображені настільки реалістично. Після реставрації будинку «царю звірів» навіть пофарбували мову у червоний колір.

dnepr_dzerzh_0062

Спочатку на цьому місці була по суті промислова зона. Адже ще на плані Катеринослава 1885 року ця прибережна ділянка позначена як «лісові пристані». Тут розміщувалися всілякі склади та невеликі заводики. Навіть сама вулиця отримала назву завдяки чавунно-ливарному заводу Заславського, який знаходився прямо на території його володінь.

Історія появи двох левів і скарб

За легендою, два леви на фасаді з'явилися невипадково. Нібито до будівництва цього будинку причетні і масони. Лев – один із наймогутніших і найзначніших масонських символів: це і «левинне потиск», і лев на прапорі Юдиного племени. Ходили чутки, що у цегляній кладці під левами було заховано скарби, які знайшли під час Жовтневої революції.

dnepr_dzerzh_0064

Згідно з іншою версією, довгий час масони збиралися в таємній кімнаті цього прибуткового будинку. До речі, у трикутнику в центрі фасаду може бути зображена зовсім не жіноча голова, а Геліос. Зображення бога сонця в трикутнику – один із найвідоміших масонських символів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про загадкову вежу у Дніпрі.