Замурована кімната інженера: таємниця вежі на проспекті Нігояна у Дніпрі

У Дніпрі на проспекті Нігояна, 50 знаходиться триповерхова будівля, яку неможливо переплутати з будь-яким іншим архітектурним об'єктом минулої епохи. Крім химерної вежі та вкрай незвичайних вікон, цей будинок зберігає безліч загадок. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

На перший погляд, ця будівля може лише здивувати незвичайним плануванням, проте набагато цікавіша його історія. Понад 100 років тому це був прибутковий будинок, в якому жили переважно робітники Брянського заводу. Привертає увагу невелика вежа, вікна якої закладені цеглою. Їх замурували ще до косметичного ремонту. Проте причина такого архітектурного рішення сьогодні викликає запитання.

проспект нигояна

Таємничий інженер

За однією з версій, на 3-му поверсі будинку жив талановитий молодий інженер Супонін, який працював на металургійному заводі Брянського акціонерного товариства. Йому доручили займатися розробкою якогось диво-двигуна, який міг суттєво збільшити продуктивність підприємства. Хлопець частенько любив брати із собою креслення у кутову башту.

Загадкова подія сталася в той момент, коли настав термін здачі проекту та інженер кудись зник разом з усіма напрацюваннями. Усі його особисті речі залишилися у квартирі, проте креслень там не виявили. Почалися пошуки. Проект спонсорували відомі в Російській імперії акціонери Губонін та Голубєв, які не хотіли втрачати свої гроші. Але інженер як у воду канув.

загадочный дом

Сусіди припустили, що у вежі може бути схованка. Пошуки документів тривали і за радянської влади, коли комунальники несподівано вирішили провести на горищі якісь роботи. Підлога та стіни в башті частково розвернули, але потім повернули все на місце. Згодом горище зачинили, а вікна замурували.

Люди, які знають цю історію, досі подейкують, що креслення загадкової диво-машини досі зберігаються в замурованій вежі.

Нагадаємо, раніше ми писали про Безп'яту балку у Дніпрі.