Диявольський трактир: історія найзагадковішого закладу Дніпра

Два століття тому в Дніпрі було чимало відомих шинків. Питних закладів у Катеринославі було в достатку, вони стояли буквально на кожному кроці. Особливою популярністю користувалася корчма когось Єжи Петуша. За розповідями завсідників, вино йому постачав сам диявол, бо бочки в його льохах завжди були повні, навіть коли в місті були перебої з постачанням вина. Про таємниці легендарного корчми пише “Дніпровська панорама”.

Трактир Петруша прославився у народі міцним вином та горілкою, які тут ніколи не закінчувалися. Коли населення Катеринослава перевалило за 22 тисячі, а в місті стали з'являтися все нові й нові питні заклади, 2 винокурні заводи вже не могли забезпечувати завсідників необхідною кількістю спиртного. Вино почали привозити, але з поставками часто були проблеми і бувало, що в шинках просто стояли порожні бочки в льохах.

Однак такої проблеми ніколи не траплялося із корчмою Єжи Петруша, яка розташовувалась неподалік нинішньої вулиці Шевченка. У ній були величезні льохи. Сварливі дружини п'яниць швидко поширили чутку, що цілувальник товаришує з самим дияволом, який постачає йому спиртне за те, що поляк спить якнайбільше людей. Мовляв, кожен десяток тих, хто потоваришував із «зеленим змієм», продовжить життя Петруша на рік. Справді, власнику злощасного місця було вже за 60, а виглядав він років на 20 молодший. Над цією історією в Катеринославі посміювалися, доки не стався один дивний випадок.

Чарка для нечистого

Пізно ввечері до корчми до поляка прийшов чужинець. На ньому був пильний дорожній плащ і високі чоботи. Не знімаючи накидки, він сів за стіл і зажадав у господаря чарку, потім другу, третю, четверту, п'яту. Незнайомець пив і не п'янів. Петруш насторожився і попросив мандрівника розплатитись за випите. Той погодився, але замість грошей витяг із-під плаща дивний папір. Поляк похитнувся, побачивши документ і беззаперечно пішов за новою чаркою для гостя.

Один із відвідувачів-завсідників запитав у Єжи про таємничий папір. Однак той сказав, що це лише грамота, видана інспектору питних закладів Російської імперії. Але на цей момент п'яниці вдалося розглянути документ. Пізніше він розповів товаришам по чарці, що це був договір з нечистим.

Коли Петруш повернувся дивного гостя, вже й слід застиг. Тієї ж ночі корчма мало не згоріла вщент. Вино з прогорілих діжок текло прямо вулицями. Сам Петруш кудись зник.

На ранок серед залишків шинку знайшли людські кістки, почервонілі від вина. Ось тут і згадали історію про зниклу дружину Петруша. Пізніше виявилось, що приходили до нього з катеринославського розшуку. Але судячи з усього, шинкар вчасно зрозумів у чому справа і втік, а шинкар підпалив, щоб інсценувати нещасний випадок.

Нагадаємо, раніше ми писали про один із найстаріших будинків Дніпра, який був пов'язаний із масонами.