Данилич, з ювілеєм. 5 цікавих фактів із життя другого Президента України Леоніда Кучми

9 серпня 2023 року виконується 85 років другому Президенту України та почесному громадянину Дніпра Леоніду Даниловичу Кучмі. До ювілею Данилича, як його звали у свій час українці, "Дніпровська панорама" підготувала 5 цікавих фактів із життя екс-президента країни.

Леонід Кучма народився 9 серпня 1938 року у селі Чайкине Новгород-Сіверського району Чернігівської області. І хоча Данилич народився не на Дніпропетровщині, своє подальше життя він зв'язав з нашим регіоном і Дніпропетровськом. У 1960 році Леонід Кучма здобув вищу освіту інженера-механіка у галузі ракетної техніки на фізико-технічному факультеті Дніпропетровського державного університету (нині - Дніпровського національного університету). З тих пір дніпряни вважають його своїм земляком.

Кучма трибуна

Вдале одруження та стрімка кар'єра

У 1961 році Леонід Кучма познайомився і одружився з Людмилою Тумановою, прийомною дочкою головного технолога "Південного машинобудівного заводу", а в майбутньому головного інженера Головного технічного управління Міністерства загального машинобудування СРСР Геннадія Туманова. Саме вдале одруження на доньці посадовця допомогло Кучмі зробити стрімку кар'єру на "Південмаші" від простого інженера до генерального директора. З 1986 по 1992 рік Кучма очолював "Південмаш".

Двічі Президент України

Після короткого терміну з 1992 по 1993 роки перебування на посту прем'єр-міністра України, у 1994 році Леоніда Кучму було обрано Президентом України - тоді він переміг у президентських перегонах першого Президента країни Леоніда Кравчука. У 1999 році він був переобраний на другий термін. Таким чином Кучма обіймав посаду Президента більше 10 років - до січня 2005 року. Наразі в історії сучасної України це найбільший термін, який обіймала одна людина на президентскій посаді.

Національна валюта, Конституція та супутник

Під час президентства Кучми було запроваджено нову національну валюту - гривню, затверджено Конституцію та було запущено перший національний супутник "Січ-1".

Скандали та спроби імпічменту

Із Кучмою було пов'язано багато скандалів під час його другого терміну президентства. Самі відомі - це "касетне" діло та смерть журналіста Георгія Гонгадзе у 2000 році, та побиття депутата Олександра Еляшкевіча у 2001 році. Причетність до всіх цих епізодів Леоніда Кучми так і не буда доведена. Також Кучмі намагалися декілька разів оголосити імпічмент.

Любов до гри на гітарі

Ще зі студентських років Леонід Кучма грає на гітарі та співає. Екс-президент у молодості був лауреатом конкурсів авторської пісні і під час активної фази своєї політичної кар'єри неодноразово радував громадськість музичними талантами.

 

Також згадаємо, що Леонід Кучма у 2003 році випустив книгу "Україна - не Росія". І хоча свого часу книга викликала неоднозначну реакцію читачів і піддавалася критиці по різні боки кордонів, зараз під час повномасштабної війни погляд на на неї у багатьох змінився. А назва книги "Україна - не Росія" вже стала крилатим виразом.