Данилів день. Чому сьогодні заборонено митися

У неділю, 17 грудня, в Україні православна церква вшановує пам'ять старозавітного пророка Даниїла і трьох отроків Ананія, Азарія і Мисаїла. Це свято відоме також під назвами Данилів день, Данило Зимоуказчик, повідомляє Дніпровська панорама.

Хто такий пророк Даниїл

Даниїл був юдейським пророком, який жив у VI столітті до нашої ери. Він був засланий до Вавилона, де був кинутий у яму з левами за те, що відмовився поклонитися язичницьким богам. Але Бог захистив Даниїла, і леви його не чіпали.

Ананія, Азарія і Мисаїл були юдейськими юнаками, які були захоплені в полон до Вавилону. Вони відмовилися їсти нечисту їжу, яку їм пропонували, і були кинуті в розпечену піч. Але Бог знову захистив їх, і вони залишилися неушкодженими.

У православній церкві Даниїл вважається одним із найшанованіших пророків.

Про що моляться Даниїлу

  • Заступництво перед Богом. Даниїл був відомий своєю праведністю і благочестям. Він був вірним слугою Бога, і Бог завжди був йому в поміч. Тому люди моляться Даниїлу, щоб він заступився перед Богом за них і попросив у Нього благословення і захисту.
  • Зцілення від хвороб. Даниїл був відомий своїми чудесами. Він зцілював хворих і повертав сліпим зір. Тому люди моляться Даниїлу, щоб він зцілив їх від хвороб і недуг.
  • Захист від ворогів. Даниїл був кинутий у яму з левами і в розпечену піч, але Бог його захистив. Тому люди моляться Даниїлу, щоб він захистив їх від ворогів видимих і невидимих.

Молитва до святого пророка Даниїла

О, святий пророку Даниїле, великий угоднику Божий! Припадаючи до тебе, молимося: вислухай нас, грішних, і принеси наші молитви перед престолом Всевишнього. Моли Господа, щоб Він помилував нас грішних і недостойних, і дарував нам, по великій милості Своїй, мирне життя, здоров'я тіла і душі, і всяку достатність в житті в цьому, і в майбутньому віці врятував нас від вічних мук. Амінь.

Цю молитву можна читати в будь-який час, але особливо добре її читати в день пам'яті святого Даниїла, 17 грудня.

Традиції свята

Данилів день, який також відомий як Данило Зимоуказчик, є важливим святом у народному календарі. У цей день люди спостерігали за погодою, щоб передбачити, якою буде зима.

Якщо в Данилів день випадав сніг, то це означало, що зима буде холодною і сніговою. Якщо ж снігу не було, то зима буде теплою.

Що не можна робити 17 грудня

  • Не можна працювати в полі. У Данилів день вважалося, що робота в полі може призвести до того, що земля замерзне і стане непридатною для посіву. Тому в цей день люди намагалися не виходити в поле.
  • Не можна митися. Вважалося, що миття в Данилів день може призвести до хвороби. Тому в цей день люди намагалися не митися.
  • Не можна стригти волосся. Вважалося, що стрижка волосся в Данилів день може призвести до того, що людина стане лисою. Тому в цей день люди намагалися не стригти волосся.
  • Не можна давати в борг, щоб не притягнути до себе біду.
  • Не можна сваритися і лаятися, щоб не накликати на себе нещастя.

Ці заборони були пов'язані з народними віруваннями і традиціями. Люди вірили, що дотримання цих заборон допоможе їм уникнути нещасть і хвороб.

Нагадаємо, раніше ми писали, які прізвища давали українцям із гарною зовнішністю та тим, хто любив посваритися.