Забутий раритет. Де у Дніпрі можна побачити афішну тумбу, якій 100 років (фото)

Дніпро відкриває свої секрети лише тим, хто любить гуляти його вулицями та вміє помічати цікаве. Так робить відома колекціонерка й блогерка Олена Присягина. Вона постійно здійснює відкриття в історії міста. Повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на сторінку "Історія у фотографіях. Катеринослав - Дніпропетровськ".

 

     

Стара афішна тумба на перехресті вулиць Паторжинського і Мосаковського майже не цікавить перехожіх, бо від неї зараз користі ніякої. А для істориків - цінний об'єкт.

     

Під своїм постом  Олена Присягина розмістила цікаву світлину, яка не стосується історії Катеринослава, але на неї можна бачити, де у 19 сторіччі встановлювали афішні тумби. Як правило у жвавих місцях та на перехрестях вулиць.

     

Афішна тумба була своєрідним джерелом інформації, де можна було швидко дізнатися новини і не лише зі світу мистецтва. Такий собі варіант інтернету. Взагалі, використання цих малих архітектурних форм було різноманітним.

 1863 рік. Теж друкар, але вже паризький - Морріс, почав встановлювати високі афішні тумби, які мали служити не лише для інформування городян про концерти та театральні постановки, а й для зберігання інвентарю двірників,- написала Олена Присягина.

Коли й ким була встановлена саме ця тумба зараз невідомо. Але, проходячи повз, можна згадати й про цю сторінку з історії міста.

Раніше ми писали про:Церковний календар на квітень 2023. Коли у Дніпрі відзначатимемо Благовіщення, Вербну неділю та Великдень