Прорветься арктичне повітря. У Дніпрі пообіцяли нову хвилю заморозків

Перша декада квітня в Україні очікується прохолодною, із нестійким характером погоди. У п'ятницю в Україну із Заходу зайде атмосферний фронт – погода різко зміниться. Останній день березня ознаменується приходом в Україну атмосферного фронту із Європи із західного напрямку, повідомляє Дніпровська панорама.

Кінець березня здивував Україну поверненням зими: зниження температури, снігопади та сильний вітер – неприємний букет метеорологічних явищ, з яким українцям довелося зіткнутися практично у середині весни. Проте варто запастись терпінням – холодна погода збережеться й у першій декаді квітня.

Як повідомляє синоптик Ігор Кібальчич, слова якого наводить Meteoprog, причина зимової погоди - арктичне повітря, яке тривалий час перебувало "під замком" у районі Скандинавського півострова, а тепер почав просідати в нижчі широти, аж до Балкан та Егейського моря.

Проникнення холодних повітряних мас спровокувало активізацію циклонічної діяльності, що призводить до великої кількості опадів. Згідно з розрахунками, така тенденція збережеться найближчим часом, а це означає, що перші 10 днів другого місяця весни в Україні пройдуть під знаком холодної та нестійкої погоди з дощами і навіть місцями снігу. Особливо сніжитиме у західних та північних областях. 3-5 квітня вранці у більшості регіонів країни, за винятком південних і східних областей, прогнозуються заморозки.

Більше того, прохолодний і вологий характер погоди, швидше за все, продовжуватиме господарювати і в перші дні другої декади місяця, оскільки передумов для інтенсивного потепління та зміни циркуляції в цей період поки що не передбачено. Хоч морози поступово і відступлять, але середньодобові температурні показники будуть нижчими за кліматичну норму. Більш стійка тенденція потепління розпочнеться лише з другої половини квітня, а вже в заключній декаді повітря може прогрітися до +20...+25 градусів у денний час доби, а вночі стовпчики термометрів коливатимуться в діапазоні +7...+12 градусів. Крім того, зменшиться кількість опадів, а сонячних днів побільшає. Раніше про холодну погоду, зливи та снігопади в першу декаду квітня попередив народний синоптик Станіслав Щедрін, а синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха розповіла, що середня місячна температура у квітні очікується на 1-1,5 градуса вище за норму.

Нагадаємо, раніше ми писали

Синоптики тепла не обіцяють. Квітень у Дніпрі розпочнеться з холодів (карта)