Дніпровська Атлантида або острів-привид: таємниці Чортового острова

Багато хто в Дніпрі чув про Монастирський остров, який привертає увагу не лише туристів, а й місцевих жителів. Набагато рідше люди говорять про сусідній остров, який має набагато містичну історію. Зовсім неподалік популярної набережної знаходиться справжній острів-примара, пише “Дніпровська панорама”.

У нашому місті є безліч незвичайних місць, до яких входить і своєрідна дніпровська Атлантида. Знаходиться вона між Монастирським островом та Новим мостом. Затоплений 1932-го року при будівництві ДніпроГЕС Чортовий острів і сьогодні іноді показується з води. Між мостом і Монастирським островом видно сильну бриж на Дніпрі, це і є верхівка злощасної "Атлантиди".

Її ще називали Попова коса, Чортовий острів, Острів Пекло. Він є на всіх картах 18-19 ст. Погану славу острів нажив через безліч потопельників, яких знаходили біля його берегів. 1929-го року їх знайшли понад 15 осіб за літо. У цей же рік біля "пекельного острова" пропадали навіть рибалки з човнами.

Загадкова назва

Ще сторіччя тому на північ від Монастирського (Комсомольського за радянських часів) острова вздовж правого берега річки до Нового мосту тяглася широка піщана коса. На старих картах до 1917 року позначена як «острів Попова коса». А на планах Катеринослава кінця XVIII — початку XIX століть це місце звалося Чортовим островом.

Ствердної та однозначної відповіді про походження цієї назви досі немає. Ймовірно, із цим островом пов'язувалися легенди мешканців слободи Половиці та раннього Катеринослава. Але однозначно у свідомості городян біля острова була певна містична функція, через що це місце користувалося поганою славою. На одному з планів Катеринослава 1792 року, що зберігається у військово-історичному архіві Москви, це місце позначено дуже зловісно — «острів Пекло». Чому? Цій загадці вже понад двісті років. Така небезпечна назва могла бути обумовлена небезпеками тим, хто плавав біля нього.

Мінливість острова

Цікаво, що Чортов острів ще в XIX столітті сильно змінював свої контури. Однак це пов'язано не з нечистою силою, а з особливостями течії річки. На планах кінця XVIII століття видно лише невеликий овальний шматочок суші на захід від Монастирського острова. До кінця XIX століття Чортовий острів поступово «віддрейфував» на схід і перетворився на піщану косу. Фактично він був піщаною мілиною, на планах Катеринослава до 1917 року позначену як «острів Попова коса».

Місцевість навколо Чортова острова або Попової коси мала недобру славу і на початку XX століття. Це підтверджується у книзі місцевого військового та краєзнавця Володимира Машукова «Спогади про місто Катеринослав», що побачила світ у 1910 році. Машуков пише цілий абзац про так зване «бичка» — місце між Богомолівським (Монастирським) островом та Чортовим.

Зараз це незвичайне місце остаточно перетворилося на просту піщану мілину. Але вночі деякі, як і раніше, спостерігали в цьому районі дивні свічення, а у водяних воронках поблизу, як і раніше, тонула безліч човнів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про таємниці водонапірної вежі у Дніпрі.