Місце магічної енергії та прохід у катакомби: таємниці водонапірної вежі у Дніпрі

У Дніпрі на території університету залізничного транспорту знаходиться занедбана водонапірна вежа. Незважаючи на те, що потрапити всередину не можна через заварені входи, інтерес до загадкової вежі зникав ніколи, пише “Дніпровська панорама”.

У 1930-х роках жителі нагірної частини Дніпра мали серйозні проблеми з водопостачанням. Це і стало причиною будівництва вежі, яка мала обслуговувати не тільки ДІІТ, а й безліч прилеглих до нього гуртожитків. До речі, до будівництва першого корпусу ДНУ та будівлі «Київстар», водонапірна вежа ДІІТу була найвищою спорудою на проспекті Гагаріна.

водонапорная башня

Баштою активно користувалися аж до Другої Світової. Варто зазначити і те, що під час війни вона практично не постраждала, незважаючи на безжальні атаки ворога. Відмінно збереглися обидва її яруси, завдяки яким можна більше дізнатися про еклектику кінця 19-го та початку 20-го століття.

З прокладанням централізованого водопроводу потреба у використанні вежі зійшла нанівець. З того часу споруда так і стоїть занедбаною.

башня

Сьогодні вхід до вежі наглухо забитий. Однак раніше вона викликала небувалий інтерес серед певних спільнот, таких як мисливці за металом та сатаністи. У «нульових» під вежею часто збиралися підлітки, які влаштовували нічні шабаші, розмальовуючи мури пентаграмами. Місцеві жителі розповідають, що поряд знаходили останки кішок та голубів.

подземные ходы башня

Потьомкінські катакомби

Існує думка, що з вежі можна було потрапити до Потьомкінських катакомбів, які ведуть прямо до палацу Студентів. За однією з легенд, у підземеллях зникли дві сестри. Вони вирішили сфотографувати давні катакомби на плівку. Дівчата спустилися під землю, після чого ніхто про них не чув. Через деякий час їхні друзі вирушили на пошуки зниклих, проте якихось слідів зниклих не знайшлося. Втім, це лише чутки, а прямих доказів цьому ніхто не навів. Раніше тут розташовувалося дачне селище і жодних ходів ніхто не знаходив.

башта

Домівка відьми

Є ще одна легенда, пов'язана з цим місцем. Мабуть, через неї вежею й зацікавилися свого часу любителі містики. Подейкували, що у 50-х роках до будівництва любила приходити одна дивна жінка. Вона постійно носила якесь незрозуміле вбрання на зразок чорного плаща з капюшоном, який закривав її обличчя. Жінка годинами стояла біля воднонапірної башти, щось пришептуючи. Звичайно, серед студентів одразу ж пішли чутки, що це відьма, яку наводить сюди потойбічна сила.

башня днепр

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Дніпрі спалахнув скандал через отруєння у популярному закладі.