Дніпрянам розповіли, як правильно закрити ФОП: покрокова інструкція

Якщо підприємець вирішує завершити підприємницьку діяльність, необхідно звернутись із відповідною заявою до державного реєстратора або ж подати заяву про припинення підприємницької діяльності в електронній формі, наприклад, через кабінет громадянина на Порталі Дія. Як діяти підприємцю і що потрібно робити, про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

ФОП позбавляється статусу підприємця від дати внесення до ЄДР відповідного запису.

 Державна реєстрація закриття ФОП не знімає з підприємця зобов’язань, які виникли у зв’язку з веденням підприємницької діяльності. Фактично ФОП все ще перебуває в органах ДПС на обліку як платник податків, що отримував прибуток від підприємницької діяльності.

Тож у разі закриття ФОП обов’язково потрібно «обнулити» та закрити всі наявні підприємницькі рахунки шляхом подачі відповідної заяви до обслуговуючого банку.
  Перелік відкритих рахунків можна перевірити в Електронному кабінеті платника, в розділі «Облікові дані платника»   «Дані про банківські рахунки».
  Також, необхідно сформувати виписку про рух коштів по всім рахункам з дати можливої податкової перевірки по день офіційного закриття ФОП.
  Сам факт розпочатої процедури припинення підприємницької діяльності ФОП є приводом для проведення документальної позапланової перевірки платника податків щонайменше за 3 останні роки. Але важливо враховувати те, що спочатку через карантин, а згодом через введення воєнного стану, тимчасово було припинено строк давності.
  Подана заява про припинення підприємницької діяльності та подана ліквідаційна звітність — ще не означають повне закриття вашого ФОП. Оскільки після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа — платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. І лише проведення документальної перевірки буде підставою зняття ФОП з обліку в податковій та означатиме завершення процедури припинення підприємницької діяльності.
  Слід зауважити, що не всі ФОПи проходять таку перевірку. Податківці використовують своє право на проведення документальної позапланової перевірки, якщо вважають це за потрібне.
  Підприємець може самостійно ініціювати проходження перевірки, якщо бажає якомога швидше повністю знятися з обліку в податковій. Для цього потрібно  
  написати до ДПС відповідну заяву;
  пройти документальну позапланову перевірку.
  Насамперед це може бути актуальним для тих, хто хоче переїхати до іншої країни для постійного проживання. У всіх інших випадках ініціювати перевірку самостійно підстав немає.
  При проходженні перевірки потрібно надати податковій всі документи пов’язані з підприємницькою діяльністю. І навіть у випадку, якщо ФОП закрито, та немає планів самостійно ініціювати зняття з обліку — потрібні для перевірки документи необхідно зберігати.
 Зауважуємо, що термін протягом якого податковим органом приймається рішення про призначення документальної позапланової перевірки, зокрема, при припиненні діяльності ФОП ПКУ не визначено. Тому варто завжди бути до цього готовим.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як усиновити дитину в Україні. Яка допомога надається (відео)