Друга світова війна: День скорботи у Дніпрі

22 червня, в День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, до монумента «Вічна Слава» в Дніпрі прийшли ветерани Другої світової війни, церковнослужителі та понад півтисячі небайдужих містян. Квіти в пам'ять про жертв страшних подій 1941-1945 років поклав міський голова Дніпра.

«Цей день назавжди залишиться в нашій пам’яті як символ великого подвигу і жертовності»,- вважає Борис Філатов. Петро Гаврилов до монумента «Вічна Слава» приходить вже 20 років поспіль. І нині, як і мільйони українців, мріє про те, щоб на нашій землі знову панував мир.
До війни він був Миколою Петровим. Нове ім’я – на честь героя Брестської фортеці майора Гаврилова – йому дали, коли він ще зовсім юним хлопцем потрапив до військової контррозвідки. Вже після 45-го спробував вступати до Суворівського училища, але його не прийняли, бо до 13 років через війну він не зміг отримати освіти через. День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні для нього – це важкі спогади про страшні роки й нелюдські випробування, величний подвиг, що подарував життя майбутнім поколінням. «Війна забрала в мене двох братів, матір і батька. Наймолодшому братові було чотири з половиною роки», – ділиться спогадами Петро Гаврилов.