Гадюки у Дніпрі у жовтні: чим небезпечні для містян (ексклюзив)

У Дніпрі та області в жовтні активізуються отруйні змії. У регіоні поширений один вид. Це – степова гадюка. Зараз вони  активні і можуть становити небезпеку для людини. Ми зустрілися з виконуючим обов’язки проректора Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, доктором біологічних наук Віктором Гассо, щоб дізнатися про особливості поведінки змій у наших широтах в осінній період. Подробиці - в ексклюзивному відео "Дніпровської панорами".

гадюки3

Змії ще активні

Наразі змії у Дніпрі та області ще активні, оскільки денна температура повітря тримається на доволі високому рівні.

Ці змії, що живуть у нас в області, поки що активні, бо температури високі і ви бачите, що і вересень і жовтень у нас вже теплий. Ті ж самі змії, які відомі в нашій області, це два види вужів у нас розповсюджені - звичайний і водяний, два види полозів - їх зустріти набагато менше шансів, це - самарський і каспійський, велиці змії. І, звичайно, це те, що всіх цікавить - гадюка степова, яка розповсбджена й нас в області і це єдиний вид отруйних змій, який у нас зустрічається, - пояснює доктор біологічних наук Віктор Гассо.

гадюки

Як розпізнати гадюку

Гадюка - змійка невеличка, ви знаєте, довжина тіла максимум десь 50-60, а якщо ви бачите нагадує велику змію, там метр з гаком і більше, то зрозуміло, це гадюкою бути не може.

гадюки

Коли укус змії може бути критичним для життя

Окремо вчений зазначає, що укус степової гадюки зазвичай не є критичним для життя та здоров’я людини. Особливо, якщо надати першу, а згодом – медичну допомогу.

Після виходу із зимівлі, вважається, що гадюка має достатньо велике накопичення отрути, яка не використовувалася всю зиму, але поступово вироблялася, хоча й дуже повільно через анабіозний стан тварини. Вважається, що весняна отрута більш концентрована і тому гадюка більш небезпечна. Якщо гадюка вкусить восени, то людина не відчує цієї різниці, якщо укус наприклад дорослої людини в руку буде, все ж реакція та ж сама. Питання не в тому, яка кількість отрути у гадюки є, а питання в тому, яку кількість отрути вона може ввести в людину під час укусу, - розповідає Віктор Гассо.

гадюки

Перша допомога при укусі гадюки

Для надання першої допомоги треба брати з собою антигістамінні препарати. А ще – пити багато води. І обов’язково звернутись до медичного закладу.

  • Зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався.
  • Звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас, тощо.
  • На місце укусу накладітьстерильну пов'язку з антисептиком.
  • Дайте постраждалому воду - при укусі змії важливо багато пити.
  • Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки від алергії.
  • При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.
  • Якщо є така можливість, покладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

гадюки в лісі

Насамкінець зазначимо, що змії впадають у зимову сплячку, коли температура знижується до плюс восьми градусів за Цельсієм.

Докладніше - в сюжеті:

Нагадаємо, раніше ми писали: Під Дніпром біля житлових будинків зустріли змію, яку плутають із гадюкою (фото)