Горіховий Спас: готуємо святковий хліб з волоськими горіхами

16 серпня в новому православному календарі українці святкують Горіховий Спас, який також називають Хлібний або Третій Спас. Як зрозуміло з назви, у церкві до свята святять горіхи і зерно, а страви з відповідних продуктів вважаються головними на столі. Цей рецепт обігрує обидві назви свята - Горіховий і Хлібний Спас, повідомляє Дніпровська порадниця.

Інгредієнти

п'ятсот грам борошна;
чотириста мілілітрів води;
дев'ять грамів свіжих пресованих дріжджів;
сто грамів волоських горіхів;
дві столові ложки соняшникової олії;
щіпка солі;
щіпка цукру.

Приготування

  1. У підігрітій воді розчинити дріжджі з цукром. Борошно просіяти і поступово влити опару, розмішуючи тісто. Додати олію і сіль, вимішувати руками, поки не вийде м'яке липке тісто. Накрити харчовою плівкою і залишити на півгодини. Після цього потрібно ще двічі обім'яти тісто руками і вистоювати тридцять хвилин під плівкою.
  2. Готову основу розкачати на столі в тонкий прямокутник і посипати рубаними горіхами. Розім'яти руками, щоб виріб вийшов однорідним. Викласти в змащену олією форму для випічки та почекати ще дві години. Зробіть у хлібі розріз ножем і випікайте 50 хвилин за 200°.
  3. Зберігається хліб із горіхами 2-3 дні в паперовій обгортці. Потім випічку можна засушити в духовці та зробити грінки.

Також раніше ми писали Ніжний та ароматний: як приготувати ідеальний крем-суп з кабачків за 20 хвилин