Харчова міль: як позбутися набридливої гості та вберегти продукти

Харчова міль часто заводиться в продуктах на кухні, відкладаючи личинки не тільки в кашах, чаях або горіхах, а навіть і на стінках шаф, а також у будь-яких інших затишних місцях. Дніпровська порадниця розповість, як ії позбутися та запобігти появі.

Харчова міль - чим небезпечна та чи можна їсти продукти після неї

Доросла особина завдає насамперед естетичної шкоди - навряд чи комусь із вас приємно дивитися на надокучливу комаху. Крім того, лікарі-дерматологи кажуть, що частий контакт із продуктами життєдіяльності молі може стати причиною риніту, кон'юнктивіту, алергії, дерматиту та інших захворювань бронхів і легенів.
Личинки, які заляльковуються в найрізноманітніших місцях, моментально заражають усі продукти, з якими стикаються. Через те, що комаха зустрічається на кухнях різних людей досить часто, постає дилема - чи можна їсти продукти після харчової молі? Насправді, ні - разом із крупою ви можете з'їсти фекалії комахи або навіть личинку, не помітивши її. Навряд чи вона залялькується всередині вашого організму до того, як ви встигнете її перетравити, але точно нічого корисного ви від такого перекусу не отримаєте.

Який вибрати народний засіб від молі в домашніх умовах

На думку багатьох господинь, камфорна олія або камфорний спирт - той найефективніший засіб від харчової молі, який можна використовувати в будь-якому випадку. Коштує він близько 25 гривень, продається в будь-якій аптеці, а міль від такого "подарунка" втече назавжди. Вам потрібно просочити ватяні диски спиртом або олією, розкласти їх по шафах і тумбочках. Коли відчуєте, що аромат камфори випарувався, поновіть ватний диск.
Також добре себе показали лаванда, м'ята, розмарин і лавровий лист - ці продукти також можна розкласти по шафах у чистому вигляді або використовувати спеціальні саше з набором трав. Для людини запах приємний, а ось міль його на дух не переносить, тому швидко полетить з вашої шафи, не встигнувши розплодитися.

Як позбутися харчової молі, щоб вона не повернулася

Знайти хороший засіб від харчової молі - це 50% успіху, але не менш важливо зробити так, щоб витрачені зусилля не пропали даром. Для цього дійте строго за інструкцією:

  • переберіть усі продукти (хліб, цукор, чай, крупи, какао, спеції тощо) - міль могла зробити кладки абсолютно скрізь;
  • викиньте все, що вже заражене (не шкодуйте, інакше непомічені вами яйця перетворяться на нову особину, і все почнеться заново);
  • вимити всі шафи, шухляди, ємності для зберігання продуктів розчином із мила й оцту (замість оцту можна взяти камфорний спирт) у співвідношенні 1:1.

Дочекайтеся, поки поверхні висохнуть, розкладіть по них обраний із запропонованих засіб від харчової молі. Потім насипте продукти в чисті та сухі ємності з кришкою, що герметично закривається. Додатково огляньте інші місця на кухні - міль часто залишає своїх личинок не тільки в продуктах, а й на віконних рамах, і на стінах, і на дверцятах шаф. Якщо лялечки знайшлися, їх також потрібно прибрати, а поверхні обробити розчином.

Корисний лайфхак: для того щоб попередити появу молі, кладіть у кожну банку з крупою зубчик часнику - на смак це не вплине, а на відсутність комахи - так.

Також раніше ми писали Головні помилки у приготуванні окрошки. Що може зіпсувати смак страви