І шкідлива, і корисна. Кому категорично не можна їсти калину

Кому калина може нашкодити: протипоказання та нюанси вживання. Калина – це не лише яскрава прикраса українських садів, але й цінний продукт з багатим складом вітамінів та мінералів. Однак, як і будь-який інший продукт, калина має свої протипоказання. Давайте розберемося детальніше, кому варто обмежити споживання калини або взагалі відмовитися від неї. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Калина, яку оспівують в українських піснях, є потужним засобом від різних захворювань. У ній міститься величезна кількість вітаміну С, А та Е. Цю ягоду з давніх часів застосовують в народній медицині – згадка калини зустрічається в травниках 16 століття.

Коли потрібно застосовувати калину і для кого вона протипоказана

Для лікування використовують кору калини, квітки та плоди, пише rbc.ua. Квітки та кору беруть для настоянок і відварів, а ягоди їдять в чистому вигляді, перетирають з цукром або медом, варять сиропи, киселі та соки. Свіжий сік калини застосовують для шкірних захворювань.

Для чого застосовують калину:

При застуді знижує температуру

Служить відхаркувальну засобом при кашлі

Для профілактики та лікування гіповітамінозу

Для профілактики онкологічних захворювань

Запобігає розвитку алергії

Кору застосовують як сечогінний і кровоспинний засіб

Знижує артеріальний тиск при гіпертонії

Виводить з організму токсини

Позитивно впливає на роботу печінки

Заспокоює нервову систему

Нормалізує травлення

Зміцнює серцевий м’яз і судини серця

Знижує рівень холестерину в крові

Нормалізує пульс при аритмії.

Чому калина може бути шкідлива?


Незважаючи на безліч корисних властивостей, калина має ряд протипоказань, пов’язаних зі її активними компонентами:

Високий вміст органічних кислот: Люди, які страждають на підвищену кислотність шлунка, виразкову хворобу шлунка або дванадцятипалої кишки, повинні з обережністю вживати калину, оскільки вона може подразнювати слизову оболонку шлунка.
Вплив на згортання крові: Калина має властивість знижувати згортання крові. Тому людям з низьким рівнем гемоглобіну, тромбоцитопенією або схильністю до кровотеч слід обмежити її споживання.
Вплив на артеріальний тиск: Калина знижує артеріальний тиск. Тому людям з гіпотонією (низьким тиском) слід бути обережними при вживанні цієї ягоди.
Сечогінна дія: Калина має сечогінну дію, тому її не рекомендується вживати людям з захворюваннями нирок.
Вплив на матку: Калина стимулює скорочення матки, тому її не можна вживати вагітним жінкам, оскільки це може призвести до переривання вагітності.
Алергічні реакції: Як і на будь-який інший продукт, у деяких людей може виникнути алергічна реакція на калину.

Кому калина може нашкодити

Як зазначає фахівець, при всіх корисних якостях Калини, у неї є і протипоказання. Наприклад, її не можна вживати вагітним.

Річ у тому, що калина викликає стимуляцію скорочень матки, а це може привести до викидня. А ще калина сприяє виробленню червоних тілець в крові, і їх надлишок може завдати шкоди плоду.

Не можна вживати калину годуючим мамам, оскільки у малюків до трьох місяців є ризик отримати алергію на цю ягоду.

У калини є сечогінні властивості, тому не варто її вживати людям з енурезом або захворюваннями нирок.

Занадто часте вживання калини може спровокувати утворення тромбів, падіння артеріального тиску.

Рецепти застосування калини для здоров’я
1. Найпростіший спосіб – їсти ягоди свіжими. Але смак у них – на любителя. На зиму їх можна заморозити. Перед їжею просто розморозити і також вживати цілими ягідками в їжу. Це дуже корисно для серця, імунітету і травної системи.

2. Калина – найкращий лікар при будь-яких простудних захворюваннях. Зимові ліки – калина з медом. Розморожуємо ягоди і перетираємо їх з медом (ягід і меду беремо приблизно в рівних кількостях). Для підтримки імунітету з’їдаємо по одній чайній ложці щодня з ранку натщесерце.

3. При захворюваннях дихальних шляхів цю ягідно-медову кашку можна залити літром води і поварити хвилин 10. Пити такий відвар потрібно перед їжею по півсклянки.

4. Якщо застуда вас все таки вже здолала, можна приготувати настій з ягід. Тільки в цьому випадку потрібно використовувати сушену калину. Беремо жменьку ягід і заливаємо склянкою окропу, настоюйте 3 години. Настій проти застуди готовий: його можна пити кілька разів на день по кілька ковтків. Також їм можна полоскати горло.

5. Якщо у вас є проблеми з шлунково – кишковим трактом, тут калина теж може вам допомогти. Для полегшення симптомів геморою, лікування виразки можна пити калиновий сік з цукром.

6. Для підтримки загального імунітету, насичення організму вітамінами пийте чай з калиною. При заварюванні в чайник кидайте кілька ягідок, можна додати ще і м’яту. І чай буде смачніше й пахучіше, і ви здоровіше.

Хто повинен бути особливо обережний?

Вагітні жінки: Калина протипоказана протягом всієї вагітності.
Люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту: Гастрит, виразкова хвороба, коліт.
Люди з низьким артеріальним тиском.
Люди з порушеннями згортання крові.
Люди з алергією на калину.

Як правильно вживати калину?

Помірність: Не варто зловживати калиною, навіть якщо у вас немає протипоказань.
Термічна обробка: Термічна обробка знижує вміст органічних кислот і робить калину менш подразнювальною для шлунка.
Консультація лікаря: Перед введенням калини в раціон при наявності будь-яких захворювань, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Висновок

Калина – це цінний продукт, який може принести багато користі для здоров’я. Однак, перед тим як включити її в свій раціон, варто врахувати можливі протипоказання і проконсультуватися з лікарем.