Ільїн день. Що потрібно зробити, щоб бути щасливим у новому році

У вівторок, 19 грудня,православна церква України вшановує пам'ять кількох святих - священномученика Іпатія Печерського, святого мученика Воніфатія, преподобного Йосипа Багатохворобливого, а також преподобного Іллю Муромця, Печерського. Він був прототипом богатиря часів Київської Русі, який згадується в українському фольклорі. У народному календарі - Ільїн день. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Історія народного свята

Ілля Муромець Печерський

Преподобний Ілля Муромець Печерський - легендарний богатир, про якого розповідають десятки билин, а також він - реальна людина, мощі якої знаходяться в Києво-Печерській лаврі.

Народився Ілля в XII столітті. Згідно з українськими билинами, наприклад, оповіданням "Про Іллю Муромця і Солов'я", він був родом із "міста Муромль". На думку деяких українських дослідників, ідеться про місто Моровійськ (нині село Моровськ Чернігівської області України). Аргументом на користь цієї думки називається швидкість, з якою Ілля дістався до Києва - це можна було зробити тільки з Моровійська. 

Відомо, що з дитинства і до 33 років Ілля був паралізований - весь цей час він просидів "на печі". Але потім чудесним чином отримав зцілення від трьох віщих старців - калік-перехожих. За переказами, ними були Христос і два апостоли. Пізніше експерти підтвердили пошкодження нижніх відділів хребта в Іллі Муромця, через які він міг бути паралізований. Також дослідники вказали і на наявність бойових поранень, і неймовірно розвинену мускулатуру - тобто, багато билин засновані на реальних подіях.

За переказами, Ілля Муромець після одужання став бравим воїном і вирізнявся незвичайною силою, ще одним його прізвиськом стало Чоботок - його він отримав за те, що одного разу відбився від ворогів чоботом. І билинний, і реальний Ілля Муромець володів високими моральними якостями - бився не заради слави чи користі, а заради справедливості.

Ілля - це чернече ім'я святого, а постриг у ченці в Києво-Печерській лаврі він прийняв наприкінці життя, можливо, перед смертю. На думку істориків, загинув Ілля, коли лавру розгромили половці. Є й інша версія: будучи тяжкопораненим після битви з половцями, Ілля вирішив прийняти постриг.

Помер святий імовірно близько 1188 року, приблизно на 45-му році життя, а його мощі перебувають у Києво-Печерській лаврі. За ними вчені визначили, що Ілля був зростом майже 177 сантиметрів (для того часу він був дуже високим) і з широкою кісткою. Відомо також, що преподобний помер, склавши персти правої руки для молитви так, як заведено в православній церкві тепер: великий, вказівний і середній пальці разом, а безіменний і мізинець - пригнуті до долоні.

Традиції дня

У це свято можна піти в храм або помолитися вдома. Преподобний Ілля вважається захисником слабких і знедолених, а також покровителем військових, тому радять помолитися святому. У церквах і храмах проходять богослужіння, присвячені святому.

Також варто повідомити про свої прохання святому. Ілля Муромець був відомий своєю добротою і справедливістю. Він завжди допомагав тим, хто потребував. Можна помолитися про зцілення, захист, удачу або щось інше, що є для вас важливим.

Ілля Муромець був відомий своєю мужністю і силою, але також і своєю добротою. Він завжди допомагав тим, хто був у біді. У Ільїн день можна зробити добру справу, щоб наслідувати приклад святого. Наприклад, можна допомогти нужденним, відвідати хворого родича або просто зробити щось хороше для когось, хто цього потребує.

Що не можна робити 19 ггрудня

  • Не можна працювати. Вважається, що преподобний Ілля Муромець понад 30 років "просидів" на печі, і якщо в цей день займатися роботою, то удача відвернеться від дому. Також не можна прибирати, рукоділля, займатися важкою фізичною роботою.
  • Не можна вживати алкоголь. Мученик Воніфатій, пам'ять якого також відзначається 19 грудня, вважається покровителем непитущих. Вважається, що вживання алкоголю в цей день може привести до бідності і нещасть.
  • Не можна лаятися і лихословити. Преподобний Ілля Муромець був відомий своєю добротою і справедливістю. Вважається, що сварки і лайка в цей день можуть привести до сварок і розбрату в сім'ї.
  • Не можна відмовляти в допомозі. Преподобний Ілля Муромець завжди допомагав тим, хто потребував. Вважається, що відмова в допомозі в цей день може привести до того, що самі ви опинитесь у скрутному становищі.
  • Не можна брати або давати гроші в борг. Вважається, що взявши або давши гроші в борг в цей день, ви можете провести весь наступний рік у бідності.
  • Не можна ходити в ліс. Вважається, що в Ільїн день в лісі можна зустріти лісових духів, які можуть нашкодити людині.
  • Не можна залишати дітей без нагляду. Вважається, що в Ільїн день діти особливо схильні до небезпек.

Важливо зазначити, що ці заборони є традиціями і не мають наукового підтвердження. Однак багато людей дотримуються їх, щоб уникнути неприємностей.

Нагадаємо, раніше ми писали, що ботанічний сад Дніпра запрошує на новорічні майстер-класи та екскурсії.