Індексація пенсій. Якими будуть пенсії з 1 липня, хто отримає надбавку

Пенсія з 1 липня 2024: що зміниться? З 1 липня 2024 року в Україні очікуються деякі зміни щодо пенсійного забезпечення. Ось що вам потрібно знати:У липні 2024 року перерахують пенсію деяким людям. Що зміниться та чи буде підвищення пенсій у липні. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Факти ICTV.

Пенсія 2024: що зміниться

Згідно з постановою Кабінету міністрів №168 від 24 лютого 2023 року, у липні 2024 року підвищать пенсії для деяких категорій пенсіонерів. Серед них — громадяни, яким виповнилося 70, 75 і 80 років.

На кого чекає підвищення пенсій з 1 липня

Кожного місяця пенсіонери, які мають загальний розмір пенсійного забезпечення менше середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески (разом з надбавками, підвищеннями, цільовою грошовою допомогою, компенсацією у разі втрати годувальника тощо), додатково отримають:

300 грн – у 70 років;
456 грн – у 75 років;
570 грн – у 80 років.
Але вікова надбавка не призначається, якщо пенсіонер отримує виплату у сумі понад 10 340 грн.

Як зміниться розмір пенсій у липні – програма ООН

Всесвітня продовольча програма ООН продовжила додаткову грошову допомогу для пенсіонерів, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій, до кінця 2024 року.

Пенсіонери мають відповідати таким умовам:

отримують пенсію, меншу ніж 3 250 грн (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій);
проживають на територіях активних або можливих бойових дій (за переліком, визначеним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309);
не отримували з 1 березня 2023 року додаткових виплат від міжнародних організацій або допомоги на проживання ВПО відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 20.03.2022 р. № 332 Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.
На сайті Пенсійного фонду України сказано, що виплата додаткової грошової допомоги може припинитися, якщо людина перестає відповідати хоча б одній із зазначених умов.

У рамках програми пенсіонерам надаватимуть виплати від ООН у сумі, що дорівнює різниці між 3 250 грн та пенсією, яку вони отримують. Програма підтримки пенсіонерів діє в Україні з серпня 2023 року.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як працюватиме механізм бронювання військовозобов’язаних у Дії