Як швидко отримати свідоцтво про народження?

Про новий проект Міністерства юстиції України – веб-сайт для реєстрації новонароджених та молодих сімей – кореспонденту «Дніпропетровської панорами» повідомила Олена Бурчак, в. о. заступника начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області.

«Цей проект вже працює в пологових будинках Дніпра, Кам’янського, Нікополя, Павлограда, Кривого Рога, Жовтих Вод, Орджонікідзе. Щоб скористатись послугою, слід зареєструватися на сайті, створити персональний кабінет та сміливо подавати заяву, яку буде розглянуто впродовж декількох днів. У разі наявності у громадянина цифрового електронного підпису процедура реєстрації скоротиться до декількох годин. За більше ніж рік роботи, з 21 липня 2015 року, до веб-сайту звернулось близько 525 громадян. На сьогодні у Дніпропетровській області свідоцтва про народження дітей отримало близько 2600 матерів», – розповіла Олена Бурчак.

Читайте також: На Дніпропетровщині знижується рівень народжуваності.

Нагадаємо, що міністерство Юстиції України запровадило роботу веб-порталу “Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану”. Веб-портал вже рік вдало працює в нашій області та надає наступні послуги:
– реєстрацію народження;
– реєстрація шлюбу;
– реєстрація розірвання шлюбу;
– реєстрація зміни імені.

Спеціаліст повідомила, що онлайн-послуга для реєстрації актів цивільного стану працює поки що тільки в трьох районах Дніпра: Центральному, Індустріальному та Чечелівському. Подібна система має переваги та буде поширюватися, оскільки дозволяє отримати консультацію прямо у пологовому будинку, а також сприяє зменшенню черг та кількості відвідувань органів державної реєстрації та актів цивільного стану.

Валентин Старков