Карнаухівську зливану кашу з Дніпропетровщини включили до списку культурної спадщини України

Міністерство культури та інформаційної політики внесло обряд приготування Карнаухівської зливаної каші до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про повідомили в пресслужбі відомства, передає Дніпровська панорама.

Обряд приготування зливаної каші практикується в селищі Карнаухівка, що біля Кам'янського.на Дніпропетровщині.

Традиція приготування тісно пов’язана з історією селища від часу заснування його козаком Семеном Карнаухом у 1737 році.

Свою назву елемент «зливана каша» отримав завдяки тому, що ця страва готувалася гуртом. Обряд приготування прив’язаний до символічного відзначення завершення весняних польових робіт.

Якогось єдиного рецепта страви не існує. Основні принципи приготування зливаної каші передаються господинями з покоління в покоління.

Для приготування страви використовують великий п’ятивідерний казан та такі інгредієнти, як: пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю, різні спеції. Готують зливану кашу просто неба на вогнищі, завдяки чому вона має неперевершений смак, – розповіли в Міністерство культури та інформаційної політики.

Обряд практикується й сьогодні. Досі збереглася традиція готувати зливану кашу на великі свята. Певної визначеної дати для приготування зливаної каші немає.

За словами місцевих мешканців, їхня каша відновлює сили, дає позитивну енергетику та надихає на збирання нового врожаю.

Нагадаємо, раніше ми писали: Люди стають в черги. На Озерці у Дніпрі різко впали ціни на овочі й фрукти