Коли лікар може відмовити в е-рецепті та як вирішити цю проблему: поради від МОЗ

Цифровізація медицини в Україні дозволяє придбати потрібні ліки за електронним рецептом. Але іноді лікар може відмовити виписати е-рецепт. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Міністерство охорони здоров'я України.

Які бувають причини і що робити в такому випадку

Не укладена декларація.

Наявність декларації з сімейним лікарем не є обов?язковою умовою для отримання рецепта. Важливо лише, щоби пацієнт був зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо лікар відмовляє у виписці е-рецепта, необхідно звернутися до керівника медичного закладу. Якщо проблему не вирішено, телефонуйте на гарячу лінію НСЗУ (1677).

Лікар просить пацієнта, що отримує ліки постійно, з’явитися фізично на прийом

Одна з переваг електронного рецепта полягає в тому, що можна уникнути непотрібних візитів до лікаря, якщо немає термінової потреби. Проте наголошуємо ще раз, що рішення про доцільність візиту приймає лікар, тож варто дотримуватися його порад.

У закладі немає підключення до інтернету або нестабільне енергозабезпечення.

У такому випадку в період воєнного стану лікар може виписати паперовий рецепт, якщо ви купуєте ліки власним коштом. Виняток становлять наркотичні ліки – їх відпускають винятково за е-рецептом.

Також раніше ми писали Щодня проводить складні операції: як хірург з Дніпра рятує поранених бійців (відео)