Коли Медовий, Яблучний і Горіховий Спас 2024. Нові дати великих свят

Щороку в серпні віряни святкують три великі Спаси. Протягом багатьох років дати цих трьох релігійних свят залишалися незмінними. Однак із переходом церкви на новоюліанський календар дати зміняться на 13 днів. Тепер парафіяни ПЦУ відзначають всі неперехідні православні свята на 13 днів раніше. Тож дати святкування Яблучного, Медового та Горіхового Спасу також зазнали змін. Дніпровська порадниця розповість, коли Медовий, Яблучний і Горіховий Спас у 2024 році за новим стилем.

Коли відзначають Спас 2024

Християни східного обряду щороку святкують Спас. Ці три свята присвячені Ісусу Христу. Першим традиційно відзначають Медовий Спас. Народна назва свята – Маковія.

Коли Медовий Спас 2024

Цього дня віряни вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері. Раніше це свято святкували 14 серпня. У 2024 році Медовий Спас відзначатимуть 1 серпня.

Медовий Спас або Маковія - це народна назва церковного свята Походження дерева Хреста Господнього. Цього дня віряни освячують домашній мед і купаються в річках. Раніше торжество відзначали 14 серпня.

З переходом на новий календар Медовий Спас 2024 настане 1 серпня.

Коли Яблучний Спас 2024

Яблучний Спас настає через декілька днів після Маковія. Інша назва – свято Преображення Господнього.

Господині в цей день готують страви з яблук та розпочинають збирання врожаю. Раніше Яблучний Спас відзначали 19 серпня, але в цьому році він буде 6 серпня.

Коли Горіховий Спас 2024

Останнім в цьому циклі свят відзначають Горіховий Спас. Раніше дата святкування припадала на 29 серпня.

ореховый спас

Це свято присвячене перенесенню Нерукотворного образу Господнього до Константинополя. У 2024 році Горіховий Спас святкуватимуть раніше – 16 серпня.