Коли проявляються симптоми позаматкової вагітності

Позаматкова вагітність - небезпечний для життя жінки стан, коли запліднена яйцеклітина імплантується у неправильному місці. Замість матки зигота потрапляє до фалопієвої труби, рідше опиняється у шийці матки. Якщо позаматкову вагітність не лікувати (оперувати), ембріон ростиме та може викликати небезпечну внутрішню кровотечу або призвести до розриву фаллопієвої труби.

І хоча вірогідність позаматкової вагітності невисока (1-2% вагітностей), жінка має знати основні її симптоми, аби вчасно звернутися по допомогу. Детальніше про ознаки небезпечного стану нам розповів лікар гінеколог в Києві, працівник медичного центру “Омега-Київ”, де проводять операції з видалення позаматкової вагітності будь-якого рівня складності.

Перші тривожні симптоми

Зазвичай перші ознаки небезпечного стану зʼявляються у період між 4 та 12 тижнем після зачаття. Деякі жінки взагалі не мають симптомів та дізнаються про проблему на плановому огляді у лікаря та під час УЗД.

Позаматкова вагітність може супроводжуватися звичайними симптомами: відсутність місячних, позитивний тест та інші. Але навіть коли тест показує негативний результат, потрібно зважати на інші можливі прояви небезпечного стану, а саме:

  • вагінальна кровотеча - виділення відрізняються від менструації за кольором та інтенсивністю;
  • біль внизу живота - може виникати раптово та віддавати в один бік, а потім зникати;
  • дискомфорт під час ходіння до туалету;
  • біль у плечі.

Якщо стався розрив фаллопієвої труби, а це серйозне ускладнення, симптоми виразніші. Можлива внутрішня кровотеча в очеревину. Жінка відчуває раптовий та дуже сильний больовий приступ, запаморочення, нудоту, може втратити свідомість. 

Гуглити інформацію за запитом позаматкова вагітність операція ціна немає сенсу. Такий стан потребує термінової госпіталізації! Що швидше буде надано допомогу, то вищою є ймовірність позитивного результату та збереження здоровʼя жінки.

Види операцій при позаматковій вагітності

Вибір способу втручання залежить від таких факторів:

  • строк вагітності;
  • місце імплантування ембріона;
  • інтенсивність розвитку патологічного процесу;
  • стан здоровʼя пацієнтки.

У більшості випадків допускається малоінвазивна лапароскопія або лапаротомія з відкритим доступом через розріз тканин.

На сайті клініки https://omegamc.ua/ фахівці зазначають: у деяких випадках під час операції лікарям вдається зберегти маткову трубу. Проте іноді потрібно видаляти трубу з ембріоном усередині, в екстрених випадках на пізніших термінах - разом з яєчником.

Коли від моменту зачаття минуло небагато часу, можливе застосування медикаментозної терапії. Проте потрібно зважати на протипоказання препаратів, зокрема високу ймовірність запалення через те, що плодове яйце вийде неповністю. Тоді лапаротомії для видалення ембріона не уникнути.