Коли сіяти помідори 2024 року: як виростити міцну розсаду і великий урожай

Гарний урожай можна отримати з розсади, яку виростили власними руками. Тому не час зволікати і вже зараз треба подбати про майбутній урожай томатів. Досвідчені городники знають, що насіння на розсаду овочів треба висівати від початку лютого, повідомляє Дніпровська порадниця.

Професіонали радо поділилися своїми секретами посіву та вирощування томатів. Розповідаємо, коли та як треба сіяти помідори 2024 року, щоб виростити здорову розсаду для рясного раннього урожаю.

Коли сіяти помідори на розсаду 2024 року за посівним календарем

Традиційно вже від кінця січня висівається насіння томатів, щоб отримати перші овочі якомога швидше. Чим довший період дозрівання, тим раніше треба висівати насіння помідорів на розсаду. Всі сорти за часом дозрівання поділяються на три види:

Ранні сорти – час від проростання до появи плодів становить 80-105 днів.
Середньостиглі сорти – часовий проміжок від проростків до появи перших плодів становить 110-120 днів.
Пізні сорти – від проростання до появи плодів треба 125-140 днів.

помидор1

2024 рік. Найсприятливіші дати для посіву томатів:

у лютому – 2, 3, 12, 15, 16, 19, 20, 21, 29;
у березні – 1, 2, 13, 14, 18, 19, 27, 28, 29;
у квітні – 10, 11, 14.

Як правильно сіяти помідори на розсаду: яке насіння вибирати

Спочатку треба підготувати насіння та ємність, куди висіватимуться помідори.
Якщо ви хочете отримати великий урожай помідорів, краще вибирати гібридні сорти, оскільки вони менше страждають від захворювань і шкідників, тому їхня врожайність на 30% вища, ніж у сортових томатів.
Для помідорів підходить універсальний ґрунт. Тару необхідно обирати з отворами для дренажу. Можна використовувати пластикові чи торф’яні стаканчики, також підійдуть пластикові контейнери.
Ємність необхідно наповнити трохи більше ніж наполовину. До кожного стаканчика треба посадити по три насінини, щоб можна було потім видалити слабкі проростки та вибрати найсильніші. Насіння треба сіяти на глибину до півтора сантиметра, присипати землею і пальцями легенько ущільнити ґрунт.
Потім необхідно полити ґрунт водою, накрити ємність плівкою і поставити в тепле місце, щоб розсада швидше зійшла.
Паростки мають з’явитися упродовж п’яти-семи днів. Коли вони зійдуть повністю, можна зняти плівку та поставити розсаду на підвіконня, де є максимальна кількість сонячного світла.
Важно дотримуватись правильного поливу - раз на чотири дні. Помідори можна пересаджувати у відкритий ґрунт, коли температура повітря становитиме десять градусів тепла.