Колись був головним у Дніпрі: історія стадіону "Динамо", на місці якого звели ЖК "Башти" (Фото)

У 20-х роках минулого століття у Радянському Союзі з'явилося спортивне товариство "Динамо". Його відділення з'являлися тоді по всій країні і тодішній Дніпропетровськ не став винятком. Спортивне товариство "Динамо" з'явилося у місті 1926 року, а вже 1931 року було ухвалено рішення про будівництво наприкінці вулиці Дзержинського стадіону "Динамо", який на деякий час став головним стадіоном міста. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Стадіон Динамо

Стадіон на 10 тисяч осіб було збудовано у Дніпропетровську на протязі 1932-1933 років. Автором проекту виступив талановитий місцевий архітектор Генріх Львович Швецько-Вінецький. Перший великий дніпропетровський стадіон був побудований у модному тоді стилі "конструктивізм", і включав: футбольне поле з трибунами, волейбольний майданчик, тенісні корти, більярдну, спортивні роздягальні, буфет, магазин для вболівальників. При комплексі стадіону було збудовано й масивну будівлю розкішного на той час ресторану "Динамо", також у стилі конструктивізму. Весь цей спортивний комплекс влаштувався на північно-східному схилі пагорба між нинішніми вулицями Володимира Вернадського (колишньої вулиці Дзержинського) та Ливарної.

Динамо Стадіон

У першій половині 1930-х років стадіон "Динамо" був головним у Дніпропетровську. На додачу до клубної назви, він отримав ім'я наступника "залізного" Фелікса Дзержинського на посаді голови радянського ВЧК-ОГПУ - В'ячеслава Рудольфовича Менжинського. Повна назва стадіону на той час – "Динамо" імені В.Р. Менжинського".

Історія стадіон

У 1939 році стадіон був реконструйований. Під час Другої світової війни "Динамо" був сильно зруйнований, і зазнав кількох відновлювальних реконструкцій. Стадіон "Динамо" дніпропетровські вболівальники відвідували і у післявоєнний час - тут проводилися матчі на першість міста.

Стадіон Дніпропетровськ

У 1966 році, у зв'язку з будівництвом та введенням в експлуатацію значно більшого за розмірами стадіону "Метеор" у районі ПМЗ, "Динамо" природно втратив своє значення. Поступово його арена стала приходити в запустіння - там навіть у 90-х роках ще зберігалися залишки руїн роздягалень. Довгі роки на футбольній галявині стадіону, що вже не функціонує, проводили фізкультурні заняття школярі та студенти. На стадіоні також вигулювали своїх собак городяни.

ЖК Башни

Зрештою залишки стадіону було знесено, і на початку 2000-х років на його території було збудовано містобудівний ансамбль "Крутогірний" з житловим комплексом "Вежі", який став однією з візитівок Дніпра.